За їхніми словами, протягом цього року двічі зникало погруддя Шевченку, встановлене на вулиці Театральній.

Київ. 12 червня. УНІАН. Вінницька влада чинить спротив появі у центрі міста пам’ятника Тарасу Шевченку.

Про це під час круглого столу в УНІАН, організованого Вінницькою крайовою організацією «Народний рух України», крайовим товариством «Вінницький козацький полк ім. І.Богуна», заявив президент Фундації Тараса Шевченка Богдан Вуйко.

Він також повідомив, що лише цього року встановлене погруддя Тарасу Шевченка зникало з місця двічі.

«Незважаючи на те, що на всіх континентах є пам’ятники нашому генію – батькові українського народу Тарасу Шевченку, у Вінниці за рік двічі зносили пам’ятник нашому генію. Це унікальна ситуація, яка не має права не бути оціненою державними структурами, політичними та нашою громадськістю. Влада зробила так, щоб так чи інакше зіштовхнути лобами дві патріотично налаштовані сили у Вінниці – активісти, які захищали дух Шевченка на вінницькому Майдані, та родини дітей, які загинули у Києві.

У свою чергу голова координаційної ради «Вінничина», учасник бойових дій, ветеран батальйону «Айдар» Світлана Бевз, сказала наступне: «Ми виступаємо за те, щоб у центрі Вінниці було споруджено величний монумент Героям Небесної сотні, загиблим героям АТО, борцям за незалежність з центральною постаттю Тараса Шевченка. Ми хочемо закликати всю патріотичну спільноту звернути увагу на це питання і вжити максимальних заходів для того, щоб вплинути на вінницьку владу, щоб домогтися, аби було ухвалено рішення про зведення монументального пам’ятника Тарасу Шевченку разом з героями Небесної сотні та АТО у центрі Вінниці і , щоб його було прийнято на баланс міста. Щоб ми могли в нашій Україні жити спокійно і знати , що наші національні символи не будуть знищені українською владою».

Президент «Фонду гуманітарного розвитку України», засновник платформи «SOS майбутнє» Наталя Заболотна назвала дикунством дії тих осіб, які є в опозиції до Шевченка.

Натомість історик та громадський діяч Ярослав Ткаченко додав: «У світі немає прецедентів, такого акту вандалізму, як продемонструвала вінницька влада».

Учасниками круглого столу, які виступають за встановлення пам’ятника Шевченку в центрі Вінниці, також були: заступник голови крайової організації НРУ Валерій Щербань та народна артистка України Галина Яблонська.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/80355