Представники культурологічних ЗМІ прагнуть зустрічі з представниками міністерства.

Київ. 11 червня. УНІАН. В Україні вже наступного року бути можуть ліквідовані культурологічні друковані видання через бездіяльність Міністерства культури.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав генеральний директор ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрій Щекун.

За його словами, відповідно до закону України «Про реформування друкованих ЗМІ», який набрав чинності 1 січня 2016 року і діє до 31 грудня цього року, Міністерство культури має вийти із співзасновників видань, в яких міністерство є співзасновником, і передати права трудовим колективам.

Натомість, зазначив Щекун, у міністерстві зволікають з прийняттям відповідного рішення, через що 1 січня 2019 року Міністерство юстиції ухвалить рішення щодо ліквідації свідоцтва про державну реєстрацію даних видань. Він підкреслив, що це рішення мало бути прийнято у квітні-травні 2016 року, проте на сьогодні, незважаючи на численні листи до міністерства, його досі немає.

«Фактично руками Міністерства культури України, саме засновника, ліквідуються всі культурологічні друковані ЗМІ, які мають державну підтримку. Таким чином ми послабимо інформаційний простір сьогодні, в період агресії, в період війни», - сказав видавець.

Також він наголосив, що буде підготовлено звернення до правоохоронних органів та позови в суди щодо «некомпетентності та безвідповідальності керівників Міністерства культури України».

Головний редактор газети «Кримська світлиця» Віктор Мержвинський зазначив, що міністерству відомі проблеми, з якими видання зіштовхнулося після анексії Криму. «Своєю бездіяльністю Мінкульт фактично тихо знищує цю газету, яка 25 років стояла на обороні України, української державності в Криму, і сьогодні фактично продовжує виконувати ту саму місію, висвітлюючи тему Криму, не дозволяючи цій темі зникнути з порядку денного в інформаційному просторі України», - наголосив він. За його словами, в 2016 році міністр культури Євген Нищук запевняв, що редакції буде надано приміщення і техніку, але міністерством нічого не було зроблено.

Також Мержвинський наголосив, що своєю бездіяльністю міністерство «відбирає можливість реформуватися нормальним шляхом. «Ми сьогодні опиняємось повністю на вулиці, не маючи ані приміщень, ані техніки, і ми не можемо бути правонаступниками, як це передбачено в законі про реформування», - підкреслив він.

Головний редактор газети «Культура і життя» Євген Букет зазначив, що редакція неодноразово просила міністерство зробити видання офіційним друкованим засобом Мінкульту, або дозволити реформуватися відповідно до закону і створити товариство з обмеженою відповідальністю.

За його словами, міністерство не відповідає на звернення. «На разі від міністерства вимагається дві речі – або розпорядження про те, що наша редакція стає офіційним друкованим засобом масової інформації, або наказ про вихід зі складу співзасновників, бо лише після цього ми будемо мати право відповідно до законодавства створити суб’єкт господарювання, який візьме на себе відповідальність за подальшу долю нашої газети», - зазначив Букет.

За його словами, на сьогодні знищення видань є повністю політичною відповідальністю Міністерства культури України.

«Ми, як творчі колективи, робимо абсолютно все можливе, щоби газети і журнали виходили та регулярно надходили до передплатника, а якщо Міністерство культури України, як розпорядник коштів, як представник української держави, як засновник цих видань, нами не цікавиться, то давайте так його і перейменуємо по прізвищу міністра – Міністерство нищення української культури», - заявив головний редактор.

Своєю чергою, головний редактор журналу « Музика» Володимир Корнійчук зазначив, що не можна «знищувати єдиний в Україні журнал «Музика», коли читач прагне його мати». При цьому він додав, що «державі потрібно дбати про те, щоби зберегти ці видання і, зокрема, Міністерству культури треба про це подумати».

Щекун також підкреслив, що при реформуванні культурологічних ЗМІ необхідна державна фінансова підтримка, і наголосив на необхідності зустрічі представників міністерства з представниками редакцій та засновниками щодо вирішення питання про майбутнє українських друкованих ЗМІ.