Київ. 27 листопада. УНІАН. У громадській організації «Інформаційно-консультативний жіночий центр» стурбовані зростанням фактів насильства стосовно жінок та дітей в зоні воєнного конфлікту на сході України і закликають владу якнайшвидше ратифікувати та імплементувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульську конвенцію).

Про це представниці ГО «Інформаційно-консультативний жіночий центр» Олена Суслова та Марина Руденко заявили на прес-конференції в УНІАН.

За словами Суслової, Україні також необхідно якнайшвидше завершити розробку та прийняти Національний плану дій з метою імплементації Резолюції ООН №1325 «Жінки, мир та безпека».

Відео дня

Вона відзначила, що питання щодо ситуації на сході Україні обговорювалось на Конференції у Відні (Австрія) «Перспективи попередження насильства щодо жінок та дітей», яка проходила 17-19 листопада 2014 р. Захід було ініційовано, організовано та проведено Європейською мережею жінок проти насильства (WAVE). Участь у Конференції взяли більш як 300 активісток з Європи, а також представники і представниці міжнародних організацій та місій, Європейського суду з прав людини, законодавчої та виконавчої влади Австрії та ін., в тому числі й від України - представниці «Інформаційно-консультативного жіночого центру».

Суслова також поінформувала, що учасниці Конференції увалили лист-звернення до різних представництв та організацій цивілізованого світу, в якому наголошується на руйнівному впливі війни на жінок та дітей, включаючи серйозні порушення їхніх прав, і міститься заклик підтримати Україну у важкий для неї час. Жінки сподіваються отримати знання та досвід міжнародних фахівців, які спеціалізуються на захисті прав жінок.

«У зв’язку з тим, що в Україні поки відсутній комплексний підхід до миротворення, держава поки не знайшла комплексного бачення проблеми. Тому громадські організації звернулися до міжнародних інституцій і практично самі написали замість Міністерства соціальної політики проект Національного плану дій на виконання Резолюції ООН 1325 «Жінки, мир та безпека», - сказала Суслова.

Своєю чергою Руденко повідомила, що Стамбульська конвенція набула чинності 1 серпня 2014 р.

«Україна на даний момент тільки підписала цю Конвенцію, але не ратифікувала», - зазначила вона.

Говорячи про ситуації на окупованих територіях Донбасу, учасниці прес-конференції відзначили проблему з отриманням точної інформації, а також суттєву обмеженість у наданні допомоги жертвам насильства. В той же час, за словами Суслової, загальновідомо, що під час всіх воєнних конфліктів мають місце зґвалтування, сексуальне насильство проти жінок. Вона підкреслила, що сексуальне насильство, виділено окремими пунктами у багатьох міжнародних документах і вважається одним зі злочинів проти людяності, які підпадають під покарання міжнародного кримінального суду.

«Якщо під час Майдану ми не зафіксували жодного підтвердженого випадку сексуального насильства проти жінок, то спалах сексуального насильства проти жінок на окупованих територіях є значним. І це незважаючи на те, що в нас відсутні дані, незважаючи, що ми не можемо перевірити всі повідомлення, але є непрямі способи перевірки інформації», - заявила Суслова.

За її словами, також на Донбасі зафіксовано випадки, коли у жінок похилого віки відбирають продукти харчування.

Суслова висловила сподівання, що спостерігачі місій ООН та ОБСЄ нададуть згодом свої звіти щодо ситуації з порушенням прав мешканців окупованих територій, й у цих документах відображатиметься реальна ситуація.

Також Суслова висловила сподівання, що Верховна Рада восьмого скликання, яка сьогодні почала працювати, ухвалить необхідні важливі документи, які сприятимуть боротьбі з насильством проти жінок та дітей, на які суспільство очікує не перший рік.

Довідка УНІАН. Україна у 2011 році підписала Конвенцію Ради Європи про боротьбу з насильством щодо жінок та домашнього насильства, взявши на себе зобов’язання привести національне законодавство та практику у відповідність до вказаних положень.

Однак Україна досі не ратифікувала конвенцію.