Привабливість України для іноземних студентів створює нові виклики перед державою.

Київ. 7 червня. УНІАН. Щороку зростає кількість студентів з іноземних країни, які бажають здобувати вищу освіту в Україні.

Про це в УНІАН заявили учасники прес-конференції «Освіта іноземців в Україні: особливості, переваги та проблематика», яка була організована компанією "ЮКРЕЙНА ГОЛД СТАР" та журналом "Дипломат".

Заступник директора Українського державного центру міжнародної освіти Олена Сулима зазначила, що важлива увага приділяється популяризації системи української освіти в усьому світі. За її словами, близько 5 млн осіб в усьому світі їдуть здобувати вищу освіту за кордон. Найбільше іноземних студентів навчається у Великій Британії, Німеччині, Австралії та Франції, але безсумнівне лідерство займають Сполучені Штати Америки. Зокрема, кожен п’ятий з п’яти мільйонів здобуває вищу освіту в США.

“Кількість іноземних студентів в Україні теж постійно зростає. Станом на 1 січня 2018 року ця цифра складала 66 тис. 310 іноземних студентів. Минулого року це було 64 тис. Тобто, незважаючи на усі труднощі, з якими ми зіштовхуємось, інтерес до здобування вищої освіти в Україні постійно зростає”, - повідомила Олена Сулима.

Також вона наголосила, що впродовж двох минулих років кількість українських вишів, де навчаються іноземні студенти, зріс зі 185 до 240 ВНЗ. Приблизно 30% іноземних студентів в Україні – це громадяни пострадянських держав. Раніше багато років поспіль Азербайджан посідав перше місце за кількістю громадян, які обрали Україну для здобуття вищої освіти.

“Але у 2017 році лідерство за кількістю громадян перейшло до Індії”, - сказала Олена Сулима.

У першу десятку за кількістю іноземних студентів в Україні входять Індія (майже 11 тис. студенів з цієї країни), Азербайджан (7,5 тис.), Марокко (5,8 тис.), Туркменістан (4,5 тис.), Нігерія (3,5 тис.), а також Грузія, Йорданія, Єгипет, Туреччина та Узбекистан.

“Найпопулярніші спеціальності серед іноземних студентів, якщо брати у відсотковому еквіваленті, то 45% їде здобувати вищу освіту за медичними спеціальностями”, - зауважила Сулима і додала, що йдеться про лікувальну справу, стоматологію, медицину та фармацію. Популярними також є менеджмент, право, економіка і будівництво.

В Україні іноземці здобувають освіту трьома мовами – українською, англійською та російською. На кожну мову припадає третина студентів, які здобувають вищу освіту в країні.

Найпопулярнішими за кількістю іноземних студентів є Харківський національний медичний університет (5,5 тис. іноземних студентів) та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна (4,3 тис.), а також Одеський національний медичний університет, Запорізький державний медичний університет та Національний медичний університет імені Богомольця.

Найбільше іноземних студентів навчається у Харкові – майже 20 тис., у Києві – 14 тис. та Одесі – 7,5 тис.

Своєю чергою ректор Київського медичного університету Борис Івнєв відзначив, що для іноземних студентів важливо як вищі навчальні заклади України визнані у світі і в тих країнах, з яких студенти навчаються в Україні.

“Наш університет має визнання медичної ради Індії, і це той державний орган, який потім дозволяє працювати чи не працювати студенту, отримавши диплом в іншій країні світу”, - сказав Борис Івнєв.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Національного авіаційного університету (НАУ) В’ячеслав Тимохін навів певні дані щодо прибутку держави від навчання іноземних студентів в Україні : “Існує така цифра, що від 100 іноземних студентів за шість років навчання скарбниця нашої держави отримує близько 3 млн доларів. Це навчання, проживання, харчування. Середньозважена цифра”.

Проректор з міжнародного співробітництва та освіти НАУ Олександр Запорожець розповів, що університет одним із перших запровадив в Україні англомовні проекти. Вуз, за його словами, змушений працювати за міжнародними стандартами, тому що в авіаційній галузі України понад 80% діяльності – це міжнародна діяльність. Зараз в університеті кожна третя навчальна програма – це англомовний проект. При цьому, він зауважив, що випускники університету успішно працевлаштовуються після навчання. Зокрема, голова ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) – штаб-квартира у Монреалі - є випускником НАУ.

Олександр Запорожець додав, що лише серед його колишніх студентів у штабі цієї організації працює три особи : “У нас величезні традиції, і наше завдання – ці традиції поширювати, зберігати, підсилювати і шукати можливо нові шляхи для того, щоб ці традиції міжнародного навчання зберігалися ”.

Водночас, директор Центру міжнародної освіти Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Володимир Коваль подивився на ситуацію з іншого боку. Він розповів, що батьки і діти в першу чергу бажають навчатися у тих країнах, які є багатими, і мають потужну економічну та політичну стабільність.

“Звичайно, вони в першу чергу вирушають туди. Є такий термін як привабливість країни… Це безпека, інфраструктура, толерантність. Дуже багато є різних критеріїв і елементів, які оцінюють ту чи іншу країну, куди батьки посилають своїх дітей. На жаль, зараз у світі склалась така ситуація, що про політичну або безпекову стабільність в багатьох країнах не доводиться говорити”, - сказав він і додав, що на жаль, в країни колишнього Радянського Союзу і в Україну іноземці їдуть по залишковому принципу.

“Або ж не вистачає коштів навчатися в Штатах, не вистачає коштів навчатися в Європі, або ж просто вони вважають, що у нас легше навчатися”, - вважає Володимир Коваль. Він наголосив, що освіта є дуже величезним бізнесом. За його даними, у США навчається понад мільйон студентів-іноземців, і країна отримує щорічно понад 40 млрд доларів. “Мова йде про те, що і держава, і ВНЗ, і громадськість мають думати над тим, яким чином можуть іноземні студенти, іноземні громадяни можуть до нас сюди приїжджати”, - сказав він.

При цьому представник «КПІ» висловив переконання, що якщо Україна буде рухатися вперед економічно, то іноземних студентів ставатиме більше.

У своєму виступі начальник відділу міжнародних зв’язків Київського національного університету технологій і дизайну Валентина Шульга акцентувала , що українська освіта за кордоном користується престижем.

“Оскільки свідченням цього є наші іноземці-випускники. Нещодавно наш університет відвідав наш випускник з Китаю. Він зараз працює в Пекінському інституті технологій та бізнесу. Коли він проходив відбір для того, щоб сформувати для китайської збірної фірмовий стиль для участі в Олімпійських іграх, він пройшов понад 200 конкурсів. Він наш випускник. Саме він розробив фірмовий стиль для збірної Китаю”, - заявила Валентина Шульга.

“Я вважаю, що дуже багато випускників які посідають високі місця в різних країнах в уряді, бізнесі, в різних галузях держави, вони коли отримують український диплом, вони не тільки диплом отримують, вони здобувають горде і почесне звання посла України у світі. Саме тому ми можемо сказати, що наша українська освіта на міжнародному рівні дуже є престижною”, - підсумувала  Валентина Шульга.

Директор компанії «Юкрейна Голд Стар» Мірзаалі Масуд сказав, що ті іноземці, які навчалися, або навчаються в Україні, усі вони комфортно почуваються в Україні і хочуть тут навчатися. Його компанія допомагає студентам з іноземних країн вступати в різні навчальні заклади в Україні. На його переконання, створення кращих умов не лише для навчання, а й проживання в гуртожитках краще допомагає студентам добре навчатися.

Директор тренінгового центру "Катана груп" Віталій Біхунов зазначив, що Україна є дуже привабливою країною для навчання іноземних студентів, і це створює досить великі виклики як перед самою державою, так і перед кожним навчальним закладом окремо.