Фермери звернулися до президента України, прем'єр-міністра, генерального прокурора з проханням розслідувати справу щодо рейдерського захоплення підприємства «Дар».

Київ. 6 червня. УНІАН. Фермери Дніпровської області закликають владу підвищити ефективність боротьби з рейдерством в аграрній сфері для захисту прав власності фермерів.

Про це заявив голова ГО «Асоціація фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області, депутат Дніпропетровської обласної ради Анатолій Гайворонський під час прес-конференції в УНІАН.

«Зараз багато робиться в нашій країні для боротьби з рейдерством. У нас створено комісію при Мін'юсті, перед збором урожаю по областях створили комісії для боротьби з рейдерством, куди входять Мін'юст і силові структури, їх очолюють представники влади», - зазначив Гайворонський.

Він вважає, що для боротьби з рейдерством необхідно ухвалити ряд законів, які є у Верховній Раді, але їх не виносять на розгляд.

«За останні роки ситуація з рейдерством погіршується. Це явище набирає дедалі більших обертів, і жоден рейдер не був притягнутий до відповідальності», - зазначив Гайворонський.

Одним із прикладів рейдерства в аграрній сфері він назвав спробу захоплення фермерського господарства «Дар», яке розташоване в Дніпропетровській області, у вересні 2016 року.

«У вересні 2016 року була силова спроба захоплення фермерського господарства. Фермери зробили все, щоб відбити цю спробу. Було відкрито кримінальну справу, яка розслідувалася і яку було передано для проведення досудового слідства судді, який постраждалих перекваліфікував у свідків і вивів їх зі справи, рейдера він робить постраждалим, а людину, яка давала показання проти рейдерів, закриває у в‘язницю», - розповів Гайворонський.

«Я звертаюся до президента України, прем'єр-міністра, генерального прокурора, покажіть, що в Україні працює закон і розслідуйте цю справу», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, антирейдерська комісія Мін'юсту в 2017 році повернула законним власникам 6,2 тис. земельних ділянок, загальною площею понад 8,5 тис. га.

Раніше Гайворонський повідомляв, що в Україні за 2017 рік понад 700 агропідприємств зазнали незаконних дій рейдерів. Він відзначав, що механізмами таких незаконних дій є повна підробка документів, фальсифікація рішень наглядових рад, фальсифікація договорів щодо оренди прав оренди землі тощо.

9 серпня 2017 року Кабмін ухвалив рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту, аграрними асоціаціями для недопущення незаконних захоплень урожаю і землі у фермерів.

6 грудня 2017 року Кабінет міністрів України прийняв постанову, яка посилює механізм роботи державних реєстраторів для усунення можливості їх сприяння аграрному рейдерству. Зокрема, постанова передбачає неможливість зареєструвати неіснуючу земельну ділянку завдяки обов'язковій звірці з даними Держгеокадастру.