Київ. 26 листопада. УНІАН. Голова Християнського товариства українців в Італії, координатор «Євромайдан Рим» Олесь Городецький має намір звернутися до Європейського суду з прав людини щодо відмови Центральної виборчої комісії зареєструвати його кандидатом у народні депутати від партії «Народний фронт» на позачергових виборах до Верховної Ради, які відбулися 26 жовтня.

Про це Городецький повідомив на прес-конференції в УНІАН.

«Єдиним можливим вирішенням цього юридичного казусу є звернення до Європейського суду. Ми найближчим часом подамо такий позов», - сказав він.

За словами Городецького, 23 вересня ЦВК ухвалила постанову про відмову в його реєстрації, посилаючись на недостатній час перебування в Україні.

Городецький зауважив, що добивався скасування цієї постанови через суди. «У ніч на 26 жовтня за 6,5 годин до початку голосування Вищий адміністративний суд скасував постанову ЦВК про відмову мені в реєстрації та зобов’язав ЦВК вчинити дії щодо реєстрації мене кандидатом у народні депутати», - повідомив Городецький і додав, що впродовж місяця це судове рішення не виконане, чим грубо порушені його виборчі права.

«ЦВК видавала постанови, в яких коментувала рішення суду і виносила в цих постановах рішення, які практично суперечать рішенню суду, тобто, якщо суд виносив рішення про скасування постанови та вчинення дій щодо моєї реєстрації кандидатом в народні депутати, захищаючи моє виборче право, то ЦВК або відмовляла постановою у розгляді документів, або ж відмовляла в реєстрації», - додав він.

На переконання Городецького, ЦВК не мала права виносити такі постанови, оскільки вони суперечать прямій нормі закону про вибори.

«Я вважаю, що цей факт кричущого порушення виборчого права громадянина України у правовій державі є неприпустимим», - заявив він.

Адвокат Городецького Олександр Мартиновський зазначив, що позов до Європейського суду з прав людини має всі шанси бути розглянутим і «шанси на отримання позитивного рішення, оскільки Україна в ситуації щодо Городецького порушила не менше трьох рішень Європейського суду».

На переконання адвоката, ЦВК допустила неоднакове застосування одних і тих самих норм закону в ситуації з Городецьким та з іншими кандидатами.

«Іншого правового виходу немає, оскільки якщо не реагувати на таку ситуацію, навіщо тоді був Майдан?», - запитав адвокат.

Городецький також має намір звернутися до президента України Петра Порошенка. «Це буде публічне звернення до президента як до гаранта Конституції, оскільки є грубе порушення виборчих прав, а президент зобов’язаний гарантувати ці конституційні права», - сказав він.

Городецький також вважає абсурдною відмову ЦВК у реєстрації його кандидатом в народні депутати у зв’язку з тим, що «на деяких виборчих дільницях у закордонному виборчому окрузі вже почалося голосування». «Ми живемо за українським часом, і суди, і ЦВК працюють за українським часом. Якби ми орієнтувалися на інші часові пояси, то у нас спокійно можна визнавати всі вибори недійсними, тому що екзит-поли дозволено озвучувати о 20.00 за київським часом, у той час коли в Канаді чи Америці голосування тільки починається», - додав він.