Наразі в державній черзі на лікування за кордоном стоять близько 30 людей, ще така ж кількість людей перебувають в стадії очікування.

Київ. 4 червня. УНІАН. Активісти та пацієнти вимагають звільнити заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського після його слів щодо онкохворих та закликають Міністерство охорони здоров’я поставити на облік важкохворих пацієнтів, які подали документи на лікування за кордоном.

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

«Як і минулого року, Міністерство охорони здоров'я саботує, гальмує процес оплати лікування важкохворих пацієнтів за кордоном. Робота відбувається дуже дивно і непрозоро. Комісія оплачує пацієнтів з цієї черги вибірково, у нас є навіть інформація, що по телефонних дзвінках це відбувається. Пацієнтам не говорять, в якому стані розгляд їхньої справи, відбувається повне ігнорування: на дзвінки пацієнтів їм кажуть передзвонити через тиждень-два, це при тому, що у комісії МОЗ, згідно з положенням, є 20 робочих днів на те, щоби поставити важкохворого пацієнта на облік, в державну чергу оплати лікування за кордоном. Іншими словами, у міністерстві відбувається повний хаос з цією державною програмою», - розповів голова Національного руху «За трансплантацію» Юрій Андреєв.

Він нагадав, що наразі в державній черзі на лікування за кордоном стоять близько 30 людей.

«І ще така ж кількість людей перебувають в стадії очікування, тобто вони подали документи до МОЗ, але не отримали ніякої відповіді, тобто їх навіть не поставили в чергу. Тобто сумарно, ми маємо близько 60 людей», - розповів Андреєв.

«Я ще раз звертаюся до МОЗ, до в.о. міністра, до голови комісії, до секретаря комісії, зберіть нарешті цю комісію, поставте людей на облік і оплатіть їх лікування. У минулому році з цієї черги на лікування за кордоном, тільки за нашими підрахунками, 17 людей не дочекалися рішення комісії, в цьому році – вже 2», - додав він.

Водночас голова Національного руху «За трансплантацію» нагадав про виступ Лінчевського на засіданні Рахункової палати, який образив онкохворих.

«Це позиція заступника міністра охорони здоров'я, голови комісії з питань лікування за кордоном. Він ще до того ж лікар. Ці слова просто вразили громадськість… Я хочу нагадати заступнику міністра охорони здоров'я, що в усьому світі рак – це не вирок», - зазначив Андреєв.

Він підкреслив, що за такі слова у будь-якій цивілізованій країні Лінчевський мав би того ж дня написати заяву про звільнення та піти у відставку.

«Він є лікар, він не мав права цього казати. Своїми діями міністерство підтверджує ці слова», - наголосив голова Національного руху «За трансплантацію».

Андреєв також зачитав відкритий лист до глави уряду від імені пацієнтів: «На сьогодні склалася ситуація, від якої ви не можете стояти осторонь… Вибачення, які приносить пан Лінчевський суспільству, не можуть бути прийняті, їх просто не може бути, бо свою позицію він підтверджує своєю щоденною роботою. За весь час його перебування на посаді він жодного разу не став на бік важкохворих пацієнтів, навіть навпаки – іноді заважав відстоювати їх права на лікування. Сподіваємося, що ви маєте думку іншу, ніж очільники МОЗ, і приймете мудре державницьке рішення, яке не буде суперечити законам України та принципам моралі. Це є наше звернення до очільника українського уряду. Ми просимо розглянути цю ситуацію… Такі особи, як Лінчевський, не можуть працювати в МОЗ».

Як повідомляв УНІАН, раніше в Інтернеті розгорівся скандал через слова Лінчевського щодо лікування онкохворих українців за кордоном. Витяг зі стенограми виступу Лінчевського навів Онкологічний портал України.

«Щодо ефективності. Щодо нерезультативності і неекономності використанні грошей. У сухому залишку – 25% пацієнтів, власне, вмирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми - 0%. Ці проблеми. Тобто ці онкологічні захворювання, які, власне потребують трансплантації кісткового мозку, вони закінчуються смертю. Рано чи пізно. Трансплантація нирки, трансплантація серця, вона не продовжує життя невизначено довго», - йшлося в опублікованому витягу зі стенограми.

Лінчевський вважає, що слова з його виступу на засіданні Рахункової палати, які образили онкохворих, були вирвані з контексту і не відображають позицію міністерства.