Київ. 31 травня. УНІАН. Колишній власник агрохолдингу «Мрія» Микола Гута намагається залякати своїх колишніх співробітників, щоб ті не виступали в ролі свідків у кримінальних поовадженнях, відкритих проти нього, про що на прес-конференції в УНІАН заявив адвокат Дмитро Йовдій, що представляє інтереси колишнього генерального директора холдингу Владислава Луговського.

За словами юриста, щодо Гути відкрито 12 кримінальних проваджень, основним з яких є звинувачення в шахрайстві в особливо великих розмірах.

Йовдій додав, що найближчим часом швейцарський суд може прийняти рішення про екстрадицію колишнього власника холдингу в Україну, тому Гута всіляко намагається чинити тиск як на Луговського, так і на інших колишніх співробітників «Мрії», щоб вони не давали свідчення в українських судах.

«Їх почали залякувати, до них почали приходити люди спортивної зовнішності, погрожувати фізичною розправою. Пізніше почали відбирати майно за допомогою фіктивних рішень судів, за допомогою підроблених підписів, фальсифікації документів і узаконення через суди фальшивих документів», - сказав він.

Адвокат додав, що цими діями займається організована злочинна група з декількох десятків людей.

«Ці люди просто їздять і тероризують всіх, хто причетний до агрохолдингу «Мрія» з тією метою, щоб люди просто закрили рот», - сказав юрист.

Як приклад він повідомив, що у його клієнта шляхом підробки підпису намагаються відібрати квартиру в Києві.

Впевненість у тому, що за цим стоїть саме Гута підкріплює факт участі в цих діях людей, який раніше працювали в охороні агрохолдингу.

Як додала адвокат Юлія Федосюк, яка була присутня на прес-конференції, в Печерському районному суді зареєстровано кілька позовів проти іноземних компаній про стягнення боргів, позивачем у яких виступає саме колишній охоронець агрохолдингу. Він нібито уклав договори уступки права вимоги з зареєстрованими у Сингапурі і на Віргінських островах іноземними компаніями, які нібито уклали договори з компаніями-клієнтами адвоката Федосюк.

Присутній на прес-конференції народний депутат України, заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій заявив, що він направить свої депутатські звернення керівнику Нацполіціі Сергію Князеву, начальнику МВС Арсену Авакову, генпрокурору Юрію Луценку та директору НАБУ Артему Ситнику з вимогами зупинити описане юристами свавілля.

«Це необхідно зупинити. Однозначно ситуація вимагає депутатського контролю і звернень. Я допомагатиму будь-якими шляхами», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня 2014 року агрохолдинг «Мрія» не зміг виплатити близько 130 млн дол. за своїми зобов'язаннями. За даними міжнародного комітету кредиторів, заборгованість «Мрії» перед усіма фінансовими кредиторами на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

Після технічного дефолту, оголошеного в серпні 2014 року, «Мрія» перейшла під контроль кредиторів - найбільших міжнародних банків та інвестиційних фондів.

У січні 2015 року Інтерпол оголосив у розшук Миколи Гуту, сина засновників і співвласників агрохолдингу «Мрія» Івана і Клавдії Гути, через підозри в шахрайстві.

У лютому 2015 року був призначений новий топ-менеджмент «Мрії». Генеральним директором агрохолдингу було призначено Саймона Чернявського, який раніше очолював сільськогосподарський HarvEast Holding.

31 січня 2017 року комісія при Міністерстві юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації майнових прав та бізнесу повернула великому виробнику сільськогосподарської продукції агрохолдингу «Мрія» корпоративні права 10 юридичних осіб та їх земельні активи в розмірі 5 тис. га, які були незаконно виведені попередніми власниками компанії.

За оцінками агрохолдингу «Мрія», на момент оголошення дефолту попередніми власниками були виведені права оренди на землю розміром 60 тис. га і більш як 1 тис. одиниць техніки, які були передані підставним юридичним особам.

Довідка УНІАН. «Мрія» - вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, заснований у 1992 році. Компанія обробляє близько 180 тис. гектарів земель у Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Рівненській областях. Агрохолдинг вирощує пшеницю, картоплю, рапс, кукурудзу, гречку, соняшник, сою, ячмінь і горох. У структурі холдингу власні елеватори і зерносховища потужністю понад 660 тис. тонн, а також власний насіннєвий завод виробничою потужністю 300 тонн насіння на добу.