Нещодавно в одному із сіл були зафіксовані заборонені в Україні собачі бої, які проводилися під виглядом тестування тварин.

Київ. 21 травня. УНІАН. Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" фактично не діє.

Як заявила на прес-конференції в УНІАН президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська, жорстоке поводження з тваринами, а також їх цинічна експлуатація з комерційною метою все більше охоплює Україну та набуває загрозливих розмірів.

Відео дня

"На жаль, в Україні жорстоке поводження з тваринами стало нормою і суспільство не сприймає знущання і вбивство тварин як злочин. При цьому існує закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження", який прийнятий ще в 2006 році, в якому є стаття, яка, наприклад, забороняє нацькування тварин одна на одну, в тому числі, і собачі бої. Але закон фактично не діє", - заявила вона.

За словами Серпінської, правоохоронці не розслідують злочини проти тварин.

"Правоохоронні органи злочини проти тварин взагалі не розслідують, справи до суду не доходять. І зазвичай живодери залишаються безкарними і продовжують свою жахливу роботу. Найяскравіший приклад бездіяльності правоохоронних органів - догхантер Олексій Святогор, який сам вбив більш як 1 тис. собак і закликає людей вбивати, труїти безпритульних собак. Але пан Святогор досі на свободі", - сказала Серпінська.

Також, за інформацією координатора Форуму порятунку Києва Оксани Костюкевич, в Україні наразі існує майже 30 притравочних станцій, де жорстоко поводяться з тваринами. Основні три – у Львівській області, в столичному Національному природному парку «Голосіївський» та в Київській області на території Сухолуччя.

"Наша мета – заборонити ці притравочні станції на законодавчому рівні. І вже є у Верховній Раді законопроект № 6598, основним завданням якого є охорона тваринного світу і рослин, які охороняються міжнародними договорами", - сказала Костюкевич.

Як повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, нещодавно стало відомо про діяльність угруповання, яке понадо 10 років займається браконьєрським відловом дрібних співочих птахів та вивозом їх на продаж за кордон. "Птахів везуть туди для того, щоби їх там вбити, вирвати язик і зробити з нього паштет", - пояснив він.

Також фіксуються випадки масової скупівлі таких птахів. За його інформацією, наприклад, ділки скуповують щигликів за 35 грн за шт., а в арабський країнах їх реалізовують за 50-70 грн за шт.

"За нашими підрахунками, за 10 років Україні був нанесений збиток приблизно на 2,5 млн доларів США і вивезено близько 2 млн птахів. Як зоолог, я можу сказати, що останнім часом, наприклад, снігурів уже в Україні не залишилося", - зазначив Борейко.

Представник громадської організації по захисту тварин "Луч життя" (м. Кривий Ріг) Галина Ткаченко повідомила, що наприкінці квітня в селі Тернівка під Кривим Рогом були зафіксовані собачі бої, які проводили під виглядом тестування.

"Проходить це біля автостанції. Територія огороджена. Тобто спеціально було все підготовлено для проведення цього так званого тестування чи виставки собак. Собачі бої заборонені законом України, не можна їх проводити. Але під виглядом тестування проходять собачі бої", - сказала вона.