Це один з найефективніших методів профілактики раку молочної залози.

Київ. 17 травня. УНІАН. У боротьбі з раком молочної залози важливим є не лише лікування, а й попередження захворювання, де щорічний огляд – один з найефективніших методів профілактики.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили засновник благодійного фонду «Квітна» Уріель Штерн і директор цього фонду Григорій Колодач.

Відео дня

«З'ясувалося, що в усьому світі хворіє приблизно один і той же відсоток жінок, на жаль. Але вмирає найбільше число на сьогодні практично у нас в Україні, це 50% в перший рік захворювання. І проблема виявилася банальною: не лікування, не погані лікарі, як у нас полюбляють скаржитися, а причина банальна: що жінка дуже пізно потрапляє до лікаря. Це підступна хвороба, немає жодного прояву, немає ніякого дискомфорту, а хвороба проявляється на найостаннішій, на жаль, стадії, коли порятунок коштує величезних медичних зусиль і грошей, але іноді медицина безсила", - сказав Штерн.

За його словами, дуже важливо, аби жінки проходили щорічне обстеження в мамолога та робили самообстеження щомісяця.

«Ми поставили перед собою мету – здорова українка. І впевнено до неї рухаємося. Усі наші проекти спрямовані на те, щоб жінкам було зручно і комфортно щороку проходити обстеження, адже це єдиний спосіб врятуватися від раку молочної залози. Ми працюємо за чотирма напрямками, які розкривають наші проекти: національний проект «Медичне обладнання для Національного інституту раку», де фонд збирає кошти на придбання сучасного високоточного обладнання для НІР; проект «Пішла, щоб повернутися», де ми закликаємо соціально активний бізнес проявити турботу про своїх працівниць та відправляти їх на огляд; соціальний проект «Обіцяй собі себе берегти», головною метою якого є привернути увагу суспільства до такої глобальної проблеми як рак молочної залози, інформувати та мотивувати наших жінок регулярно перевіряти своє здоров’я у мамолога», - повідомив Штерн.

За словами Колодача, щороку в Україні 15 тис. жінок дізнаються цей діагноз, і з кожним роком хвороба молодшає. «Тому наша мета – попередити, допомогти не захворіти. Для цього ми створили й розповсюдили уже близько 5 тис. інформаційних матеріалів у 13 населених пунктах України… Ми заручилися підтримкою 19 партнерів та змогли зібрати більше 6 млн грн, які спрямували на допомогу нашим підопічним та на реалізацію кампаній», - сказав він.

Присутня на прес-конференції Марина Серик, якій вдалося подолати рак молочної залози, заявила, що вчасна діагностика дала змогу перехопити хворобу на ранній стадії і пройти повний курс успішного лікування. «Не шкодуйте вашого часу – ця година на рік можу врятувати вам життя», - закликала вона.