Активісти закликають керівництво МОЗ підтримати проведення проекту щодо раннього виявлення непереносимості глютену в дитячому віці.

Київ. 16 травня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Українська спілка целіакії» закликала Міністерство охорони здоров’я України звернути увагу на ранню діагностику целіакії та виявлення непереносимості глютену у дітей.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила президент ВГО «Українська спілка целіакії» Ольга Наумова.

Відео дня

«Наша спільнота підтримує ініціативу Європейської асоціації спілок целіакії AOECS та Європейської асоціації дитячих гастроентерологів, нутриціологів та гепатологів ESPGHAN «Маніфест змін» та звертається до керівництва МОЗ з проханням звернути увагу на проблему раннього виявлення діагностики целіакії у дітей та підтримати нас у проведені пілотного проекту щодо раннього виявлення непереносимості глютену в дитячому віці»,- заявила вона.

Крім того, Наумова відзначила, що незабаром відбудеться Міжнародний день целіакії. «Це велике свято як для дітей, так і для батьків. Часто це інформаційний день, коли ми спілкуємося з лікарями, з батьками та розповідаємо про ті проблеми целіакії, які виникають, підтримуємо батьків та дітей, та навчаємо їх новому способу життя без глютену», - розповіла вона.

«Цього року це свято незвичайне. Ми хочемо показати своїм дітям, що вони такі ж, як і звичайні діти. Так, у них є певні особливості в дієті. Але вони спортивні, активні, тому напередодні фіналу Ліги чемпіонів – 19 травня – відбудеться футбольний матч дітей. Ми покажемо, наскільки вони спортивні, що певні обмеження в їхньому житті не заважають їм бути веселими та активними», - додала Наумова.

Своєю чергою, завідувач відділення проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України Олег Шадрін зазначив, що «проблему захворювання целіакії дуже часто порівнюють з айсбергом, тому що верхівкою айсбергу є дуже мала частина хворих з клінічно вираженими ознаками захворювання у порівнянні з хворими, яким цей діагноз ще не встановлений, які не мають вираженої клінічної картини».

«Пізня діагностика притаманна і розвиненим країнам, і країнам, що розвиваються. Рання діагностика пов’язана зі степенем чутливості до глютену у кожної конкретної людини. Тобто, чим більш виразною є чутливість до глютену і людина має клінічні ознаки захворювання – тоді, безумовно, захворювання виявляється раніше, діагноз встановлюється раніше, але дуже часто діагноз встановлюється на пізньому етапі, тому що захворювання має латентний безсимптомний перебіг, і в цьому випадку дуже важливо виявити так звані клінічні маски захворювань, при яких такий стан треба діагностувати, проводити тести і за цим напрямом на сьогодні треба йти медичній спільноті», - резюмував лікар.

*** Целіакія — це автоімунне захворювання тонкого кишечника, що виникає у людей різного віку, переважно у дітей внаслідок генетичної схильності. Симптомокомплекс порушень при целіакії включає біль та дискомфорт в ділянці живота, хронічні закрепи або діарею.

Люди з діагнозом целіакії не переносять білок глютен, який є в пшениці, житі, ячмені і, можливо, у вівсі.