За 10 днів березня і за квітень заблоковано кошти підприємств на суму близько 1,3 млрд грн.

Київ. 16 травня. УНІАН. Система моніторингу ризиків і блокування накладних (СМКОР) після повторного запуску наприкінці березня цього року визнала «ризиковими» понад 16 тисяч платників податку на додану вартість, або 8,5% від загальної кількості.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова всеукраїнської підприємницької спілки «Бізнес Help» Оксана Згур‘єва.

«Уявіть собі, що кожне десяте-дванадцяте підприємство в цій країні не може реалізувати себе як господарську одиницю, не може здійснювати діяльність, виконувати зобов'язання перед партнерами, не може реєструвати податкові накладні», - зазначила вона.

За її словами, після першого запуску СМКОР у липні минулого року були заблоковані 33000 підприємств, або 1/6 усіх платників ПДВ у країні, також були заблоковані й вилучені з обігу понад 19 млрд грн. Визнавши згубність системи, влада пішла назустріч бізнесу й призупинила діяльність СМКОР для доопрацювання. Однак після повторного її запуску за десять днів березня і за квітень заблоковано кошти підприємств на суму близько 1,3 млрд грн.

При цьому в першій версії системи не було поняття «ризиковості» підприємств - це стало нововведенням другої версії, причому однією з ознак для визнання підприємства таким є формулювання, що в компаній можливо є ризикові операції, за інформацією, яку отримали податкові органи. Як додала Згур‘єва, податкові органи не пояснюють, звідки з'явилась інформація, що підприємства ведуть подібні операції.

За її словами, в подальшому це може призвести до таких негативних наслідків, як монополізація ринків і зростання цін.

«Усі ці ризики зрештою будуть відображені на кінцевій вартості продуктів, які ми споживаємо, на кінцевій вартості товарів і послуг, на тому, що підуть з ринку конкурентоспроможні підприємства, які створюють робочі місця. Ми отримуватимемо або монополізацію цього ринку, або подорожчання вартості продуктів, де буде закладено ризики неотримання такого податкового кредиту», - сказала Згур‘єва.

Також учасники прес-конференції повідомили, що сьогодні о 13:30 під будівлею Кабміну пройде акція з вимогою припинити практику безпідставного блокування податкових накладних та провести громадські експертизи роботи СМКОР.

Як повідомляв УНІАН, роботу системи автоматичного блокування ризикових накладних, яку було запроваджено 1 липня для боротьби з фіктивним ПДВ, було призупинено до 1 березня 2018 року.