Конкурс завершиться онлайн голосуванням у червні 2018 року.

Київ. 15 травня. УНІАН. В Україні стартувала громадянська ініціатива «Публічний відбір національних лідерів», які можуть взяти участь у наступних виборах президента і народних депутатів.

Ініціативу під час прес-конференції в УНІАН презентували скрипаль, композитор, заслужений артист України, голова київського осередку «Просвіти» Кирило Стеценко; керівник Спілки учасників війни з російським окупантом «Форпост» Роман Семчишин; директор Центру стратегічних розробок Андрій Ніцой та громадський діяч, волонтер Любомир Шкорута.

«26 років незалежності, і ми всі відчуваємо, що щось відбувається не так в управлінні державою, що той величезний потенціал, який ми мали на старті, постійно зменшується, а не збільшується. І велика частина людей, особливо молодих і активних, вже не пов’язує своє майбутнє з Україною, прогнозуючи стагнуючий рух без якоїсь перспективи побудувати власне життя, що могло би бути успішним, заможним і впливовим», - сказав Стеценко.

На його думку, керувати державою повинні люди «іншої управлінської культури».

«Ми маємо два очевидних чинники, які можуть пояснити ці процеси. Перший – очевидна зацікавленість нашого стратегічного супротивника в тому, щоб Україна не відбулась як держава… Друга причина, я думаю, що ми будемо одностайні в тому, що якість управління державою не відповідає стандартам часу і тим викликам, які Україна отримує… Мають бути люди не стільки іншої генерації, а в першу чергу іншої управлінської культури, люди, які мають іншу систему цінностей», - зазначив Стеценко.

За його словами, в основі нової української культури має бути мистецтво і наука управління державою.

«І тоді вже держава і влада – це не є мета наших виборів, а це тільки інструмент, який дозволяє досягти більшої та глибшої мети, яка визначається національними стратегіями… Кадрова умова на найвищому рівні – це є стрижень проекту «Публічний відбір національних лідерів»», - пояснив Стеценко.

«Публічний відбір національних лідерів» завершиться онлайн голосуванням у червні 2018 року.

«Ми вважаємо, що на кінець червня ми повинні вже вийти на перше визначення тих осіб, котрих ми назвали б новітніми лідерами нації», - додав Шкорута.

Як зазначили також учасники прес-конференції, претенденти на участь у відборі мають мати зрозумілу публічну біографію, а також стійку державницьку позицію, ґрунтовний державницький світогляд, стабільну моральну репутацію, непричетність до формування державної політики в останнє десятиріччя, публічність і прогнозованість, розуміння функціонування органів державної влади, вміння працювати в команді тощо.