З 2011 року зареєстровано понад 200 судових позовів про відчуження майна профспілок.

Київ. 11 травня. УНІАН. Державні органи за період з 2011 року ініціювали більш як 200 судових позовів про відчуження майна профспілок і відібрали 40 таких об'єктів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«Дійшло до того, що не тільки про якісь окремі об'єкти соціально-культурного призначення йдеться. Профспілки вже виселяють із займаних ними будівель», - зазначив він.

Голова Федерації профспілок України нагадав, що Верховна Рада в 1992-1994 роках ухвалила кілька постанов, за якими майно всесоюзних громадських організацій, зокрема ФПСУ, було тимчасово оголошено державною власністю, а вже після цього законодавці почали шукати шляхи для того, щоб це майно у профспілок відібрати.

За його словами, причиною позовів може служити як бажання приструнити профспілки, так і банальна жадоба заволодіти тим чи іншим майном.

«Комусь не дуже подобається, що у профспілок є матеріальна база для проведення своєї діяльності й допомоги людям», - зазначив він.

Приклад подібної практики вилучення майна описала голова Полтавської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Ольга Курінько.

«Коли будівлю профспілки було націоналізовано до Фонду державного майна, ми змушені були перебратися для роботи до свого навчально-методичного центру. Але недовгим було наше щастя. Заступник прокурора Полтавської області звернувся до господарського суду і право власності було визнано недійсним», - сказала вона.

При цьому будівлю центру оцінили в 43,11 млн грн, тому профспілкам навіть для подачі позову в суд потрібно заплатити збір у 430 тис. грн, що є суттєвою сумою.

«З 1974 року амортизаційна спрацьованість цієї будівлі вже давно вичерпала б таку ціну. Але якщо ми надалі звертаємося з судовим позовом (про повернення права власності на будівлю - УНІАН), то нам потрібно заплатити внесок у розмірі 1% від суми оціненого майна. Це непідйомна сума для профспілок», - сказала Курінько.

Присутній на засіданні голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько повідомив, що обласний господарський суд ухвалив рішення і фактично передав будівлю профспілок в Ужгороді Закарпатському окружному суду.

«Ви тільки уявіть собі: один суд ухвалює рішення на користь іншого суду. Чи не є це круговою порукою і чи не є це інтересом одного відомства, коли судова адміністрація є єдиною?», - зазначив він.

Також Осовий звернув увагу на те, що в Україні відбувається наступ й на інші права профспілок. Наприклад, за його словами, право на страйк законодавством настільки забюрократизовано, що люди вже фактично не розглядають цей інструмент для боротьби за свої права. Також він нагадав, що в 2015 році уряд скасував санаторно-курортне лікування та право на дитяче оздоровлення з частковим фінансуванням з Фонду соцстрахування.

Довідка УНІАН. Федерація профспілок України - найбільше всеукраїнське профспілкове об'єднання, до якого входять понад 85% членів профспілок країни. Створена в 1990 році.