Вже відкрилась виставка відомих художників з України та Ізраїлю, а 13 травня відбудеться День єврейської краси.

Київ. 7 травня. УНІАН. У Києві протягом цього тижня відбуватимуться культурні заходи, присвячені 70-й річниці створення Держави Ізраїль.

Як передає кореспондент УНІАН, про програму заходів на прес-конференції в УНІАН повідомили засновниця бренду "JAMH" Jewish Art Modern Hub Іванна Єдгарова та почесний президент Київської міської єврейської громади Анатолій Шенгайт.

Відео дня

Зокрема, вони поінформували про два заходи: художню виставку в Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе на Андріївському узвозі, на якій вперше представлено близько 100 робіт відомих художників з України та Ізраїлю - гобелени, авторські ляльки та ексклюзивні прикраси; і День єврейської краси (Jewish Beauty Day), в рамках якого відбудеться показ мод популярних єврейських дизайнерів, благодійний аукціон предметів мистецтва, а також концертна програма.

За словами Єдгарової, художня виставка в Музеї Кавалерідзе відкрилась вчора і триватиме до 12 травня включно.

На ній зібрано унікальні шедеври, створені митцями, які визначають себе як єврейські, так і не єврейські, але які працюють у напрямку сучасного єврейського мистецтва.

«Нам дуже допомагав Інституту стратегічних досліджень ім.Голди Меїр, київська громада традиційного іудаїзму «Масорет», допомагав міжнародний благодійний фонд «Єврейський Хесед «Бней Азріель», а також багато інших людей, які особисто проявили зацікавленість і допомогли - хто словом, хто ділом. Відкриття виставки відбулось під патронатом Київської міської єврейської громади», - зазначила Єдгарова.

Шенгайт повідомив, що День єврейської краси відбудеться 13 травня на столичному Подолі за адресою вул. Сагайдачного, 41.

На заході багато уваги буде приділено молодим митцям-дизайнерам, які створюють колекції, що поєднують українську культуру і традиції, класику та елементи єврейської культури.

«Це надзвичайно важливо не тільки з суспільної точки зору, але й з культурної. І це надзвичайно красиво виглядає», - підкреслила Єдгарова.

При цьому організатори заходу передбачають також створити атмосферу, що продемонструє багатогранність єврейської культури.

Єдгарова також наголосила, що однією з цілей цього заходу є благодійність.

Водночас координатор Україно-ізраїльського інституту стратегічних досліджень ім.Голди Меїр Тетяна Грабан повідомила, що для гостей заходу буде розіграно призи, надані спонсорами та Інститутом.

Як зазначив почесний президент Київської міської єврейської громади Шенгайт, в Києві заплановано й інші культурні заходи, приурочені до 70-ї річниці Держави Ізраїль. Так, на Контрактовій площі 12 і 13 травня відбудеться Міжнародний фестиваль сучасної клезмерської музики «Kyiv Klezmer Fest». Концерти відбуватимуться просто неба і вхід на них буде безкоштовний.

Окрім того, до 14 травня на різних локаціях у Києві триватимуть вечірки, виставки, лекції і майстер-класи, присвячені клезмерській музиці та єврейській культурі. Зокрема, 10 травня у галереї «Дукат» відбудеться творчий вечір режисера-аніматора Олени Касавіної, під час якого можна буде подивитись її фільми: «Уявіть собі», «Дві недовгих казки», «Буква ґімел» та «Бобе майсес» (Бабусині казки).

У Малій опері 12 травня ввечері відбудеться «Клезмер джем», а зранку для бажаючих буде проведено екскурсії єврейським Подолом.

Про заходи більш детально можна дізнатися на сторінці International Festival of Contemporary Klezmer Music у Facebook.