На думку соціологів, в Україні існує є виразне узагальнене негативне ставлення до людини-політика.

Київ. 7 травня. УНІАН. До шоумена Володимира Зеленського та лідера гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука українці ставляться краще, ніж до відомих політиків.

Про це свідчать презентовані під час прес-конференції в УНІАН результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Відео дня

Респондентам у перебігу інтерв’ю пропонувався список із 27 громадсько-політичних діячів. Учасники опитування відповідали, знаютьчи не знають вони цього діяча, і якщо знають, то як ставляться до нього: позитивно, нейтрально, негативно.

"Найкраще ставлення простежується у випадку двох діячів, залучення яких до списку громадсько-політичних є доволі умовним. Це Володимир Зеленський і Святослав Вакарчук. Близько 40% до них ставляться позитивно, близько стільки ж людей - нейтрально. І лише 11-12% - негативно. Серед усіх діячів це найкращий результат", - сказав заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Він зауважив, що в Україні існує виразне узагальнене негативне ставлення до людини-політика. "У випадку, якщо Вакарчук чи Зеленський активно залучаться в політичну діяльність, то ситуація зміниться і навряд чи в бік покращення ставлення, а скоріше, в бік усереденення з іншими топ-діячами", - сказав Грушецький.

Так, до Зеленського позитивно ставляться 40%, до Вакарчука - 37,6%, до лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка - 24%, до лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко - 16,7%, до лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 16,1%, до співголови "Опозиційного блоку" Юрія Бойка - 14,7%, до лідера партії "За життя" Вадима Рабіновича - 13,6%, до лідера "Самопомочі", мера Львова Андрія Садового - 13,3%, до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана - 12,7%.

За даними дослідження, до президента України Петра Порошенка позитивно ставляться 10,3%, до генерального прокурора Юрія Луценка - 6,1%, до секретаря РНБО Олександра Турчинова - 4,9%, до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького - 4,5%, до директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника - 2,8%, до міністра інфраструктури Володимира Омеляна - 1,3%.

Опитування проводилось з 5 по 19 квітня. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.