Далі, згідно з опитуванням, у цьому списку йдуть Гриценко, Ляшко, Порошенко, Зеленський і Вакарчук.

Київ. 7 травня. УНІАН. Якби вибори президента України відбулися в середині квітня цього року, то найбільше голосів - 16,1% отримала б лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Про це свідчать презентовані під час прес-конференції в УНІАН результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Відео дня

За словами заступника директора КМІС Антона Грушецького, результати виборів значною мірою залежать від того, хто буде брати в них участь.

«Наразі склад учасників невідомий, тому кожен список - це, скоріше, моделювання ситуації. І треба розуміти, що рейтинги, отримані з таким списком, вони характерні саме для цього списку. Прибирання чи додавання будь-якого кандидата може істотно змінювати розклад сил, тому що це впливає на те, як люди визначають, за кого їм голосувати», - пояснив він.

Так, згідно з результатами опитування, з усіх громадян України віком від 18 років 8% проголосували б за Тимошенко, 6,3% - за лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, 6,1% - за лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка, 6% - за президента України Петра Порошенка, 5,4% - за лідера партії «Слуга народу» Володимира Зеленського, 4,8% - за лідера гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука, 4,4% - за лідера партії «За життя» Вадима Рабіновича, 4,3% - за співголову «Опозиційного блоку» Юрія Бойка, 1,7% - за лідера «Об’єднання «Самопоміч», міського голову Львова Андрія Садового, 1,4% - за позафракційного депутата, командира «Української добровольчої армії» Дмитра Яроша, 0,9% - за позафракційного депутата, лідера «Громадянського руху «Хвиля» Віктора Чумака, 0,4% - за позафракційного депутата, лідера партії «Національний корпус» Андрія Білецького.

При цьому, 5,7% заявили, що викреслили б усіх кандидатів або зіпсували би бюлетень; 14% вирішили не брати участь у голосуванні; 29,3% не визначилися, за кого голосувати; 1,4% - відмовилися відповідати на запитання.

Зазначається, що з цих кандидатів більше, ніж інші, враховуючи статистичну похибку, має Тимошенко. Наступні п’ять кандидатів (від Гриценка до Вакарчука) мають підтримку, яка відрізняється практично в рамках похибки, тобто ці кандидати скоріше «ділять» друге місце, і всі вони можуть претендувати на вихід до другого туру.

Водночас, як свідчать результати опитування, якщо розрахувати відсотки по відношенню до тих, хто визначився (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів, якби вони проводилися в середині квітня), то в першому турі більше голосів, ніж інші кандидати (серед кандидатів у списку, переданих респонденту), отримала б Тимошенко - це 16,1% серед тих, хто збирається голосувати і вже визначився з вибором уподобаного кандидата.

Далі за Тимошенко у цьому списку йдуть Гриценко (12,7%), Ляшко, Порошенко (по 12,2%), Зеленський (10,8%) і Вакарчук (9,6%).

Соціологи при цьому зауважують, що різниця у підтримці цих кандидатів (крім Тимошенко) - практично в межах похибки, тобто вони скоріше «ділять» друге місце. Також 8,8% отримав би Рабінович, а 8,6% - Бойко. Крім того, 3,3% отримав би Садовий, 2,9% - Ярош, 1,9% - Чумак та 0,9% - Білецький.

Крім того, респондентам під час опитування пропонувалися 22 пари можливих учасників другого туру виборів президента. Згідно з цими результатами, Порошенко набирає менше голосів, ніж конкуренти.

«У випадку пари з Юлією Тимошенко чи Анатолієм Гриценком, він набирає вдвічі менше голосів, ніж його конкуренти», - зазначив Грушецький.

*** З 5 по 19 квітня 2018 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення клієнта провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респонденти, які мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.