Законопроект підтримують представники Українського центру контролю над тютюном, Центру громадського здоров'я МОЗ України та Бюро ВООЗ в Україні.

Київ. 7 травня. УНІАН. Позафракційний народний депутат України Ганна Гопко сподівається на розгляд у Верховній Раді України наступного пленарного тижня (14-18 травня) законопроекту щодо заборони реалізації електронних сигарет неповнолітнім.

Про це вона сказала на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Як зазначив керівник Українського центру контролю над тютюном ГО "Життя", член Ради РПР Андрій Скіпальський, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила дані, які свідчать про те, що кожен п’ятий український підліток є курцем і споживачем електронних систем доставки нікотину. «18,4% дітей шкільного віку зазначили, що вони вживають електронні сигарети», - додав він.

Скіпальський висловив думку, що причиною такого розповсюдження і «безконтрольного вживання» електронних сигарет є «відсутність будь-якого регулювання з боку держави».

«Є також брак інформації з офіційних джерел щодо безпеки або небезпеки вживання електронних сигарет; розповсюдження міфів щодо ефективності вживання електронних сигарет як засобу відмови від куріння за умови, коли відсутнє будь-яке регулювання», - сказав представник Центру контролю над тютюном.

Він також відзначив «відсутність політичної волі парламенту» ухвалити зміни до законодавства, які б убезпечили дітей від використання електронних сигарет.

Скіпальський, зокрема, наголосив, що виробники, імпортери та продавці рідин для електронних сигарет не дотримуються єдиних правил та здійснюють їх маркування на свій розсуд; на контейнерах не міститься правил поводження з хімічною рідиною та інструкції дій у разі отруєння. Серед іншого, підкреслив він, на ринку присутні контейнери з рідинами, які містять смертельні дози нікотину як для дітей, так і для дорослих.

Своєю чергою, заступник генерального директора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький підкреслив, що нікотинова залежність може спричинити розлади у розвитку нервової системи підлітків. Крім того, це може сприяти розвитку серцево-судинних захворювань і захворювань легень.

«Речовини, які є додатковими у вмісті контейнерів, якими заправляються електронні сигарети, теж впливають негативно. Ті метали, які випаровуються з нагрівача електронної сигарети, негативно впливають, потім можуть викликати і онкологічні захворювання», - наголосив він.

Збанацький зауважив, що він особисто та Центр громадського здоров'я підтримують необхідність розгляду в парламенті проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну (№2820). «І нарешті заборонити реалізацію цих електронних засобів доставки нікотину дітям, особам до 18 років», - сказав він.

Крім того, один з авторів законопроекту, позафракційний народний депутат України Ганна Гопко висловила сподівання, що наступного пленарного тижня цей законопроект буде винесено на розгляд до сесійної зали ВР.

Коментуючи положення законопроекту, депутат зазначила, що має бути встановлене регулювання на рівні держави того, аби електронні сигарети, їхній вміст, продаж та маркетинг відповідали практикам Європейського Союзу. «Зараз ми маємо абсолютну безконтрольність, коли підлітки можуть в будь-якому супермаркеті чи переході придбати електронні сигарети, різні смакові добавки до них», - зауважила парламентарій.

Так, зазначила Гопко, законопроектом вводиться визначення електронної сигарети. Серед іншого, вводиться «певна заборона» щодо реклами, стимулювання продажу електронних сигарет.

Фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Наталія Король підкреслила, що основною рекомендацією Рамкової конвенції ВООЗ є запровадження ефективного регулювання ринку електронних сигарет. «Перш за все, пріоритетом є призупинити епідемію підліткового використання електронних сигарет», - сказала вона і додала, що також підтримує законопроект №2820.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/79554