Адвокат організації вважає, що депутат використовує цю ситуацію для «самопіару».

Київ. 4 травня. УНІАН. Представники діаспори чеченського народу засуджують дії учасників конфлікту з народним депутатом України від «Блоку Петра Порошенка» Мустафою Найємом, однак вбачають в цій ситуації і провину депутата.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН.

Представник Всеукраїнської громадської організації "Діаспора чеченського народу" Салман Садаєв зазначив: «Ми засуджуємо ці дії, і ці хлопці отримають те, що вони заслужили, - як за законом, так і від своїх родичів, від батьків, дуже шанованих людей, до речі, в Україні».

Водночас Садаєв здивувався з поведінки Найєма, який «всіляко намагався роздути цей конфлікт». «Мало того, що він почав загострювати цей конфлікт, провокувати його, крім цього, він ще дозволив собі словесні образи. Народний депутат Мустафа Найєм, афганець за національністю, звинувачує чеченців, називаючи чеченців України «чурками», - наголосив представник організації.

Він підкреслив, що «хтось хоче цим одним випадком перекреслити всю діяльність цілої організації і очорнити весь чеченський народ України». «Я хотів би звернутися до всіх осіб, зацікавлених у розпалюванні цього конфлікту: припиніть займатися ксенофобією, припиніть займатися розпалюванням національних і релігійних конфліктів в нашому суспільстві», - сказав Садаєв.

У свою чергу, представник "Діаспори чеченського народу" Баймурза Бакашев висловив думку, що Найєму "не треба було конфліктувати так". "Пропустив би ту машину», - сказав він і додав, що «вина є і у тої, і у цієї сторони».

Крім того, адвокат Олег Іщенко, який представляє інтереси ВГО "Діаспора чеченського народу", говорячи про подію, зазначив, що «автомобіль «Мерседес Гелендваген» їхав у лівому ряду, але поїхав прямо ... і дійсно, він спробував влізти носом між автомобілем Мустафи Найєма і тим автомобілем, що їхав попереду».

«Ми розуміємо, що хлопці вчинили не дуже добре, і ми в цьому аспекті не будемо відбілювати їх. Дійсно, це не зовсім красиво, це завжди дратує, але завжди пропускають», - сказав він.

Водночас, додав Іщенко, Найєм «перегородив дорогу цьому автомобілю, притиснув його». «Особисто нам незрозуміло, навіщо це зробив Мустафа. Ситуація цього не вимагала абсолютно. Йому достатньо було просто проїхати прямо і тоді цей автомобіль просто вліз би за ним і продовжив би свій рух, і ситуація була б вичерпана», - зазначив адвокат.

Іщенко додав, що йому складно зрозуміти, «на що розраховував учасник дорожнього руху, коли він перегородив шлях іншому автомобілю, при цьому вийшов з автомобіля з'ясувати стосунки».

За словами адвоката, «Найєм почав відкривати двері в автомобілі, що поруч їхав, з'ясовувати стосунки, витягувати звідти людину». «Є таке відео, де саме він виходить з автомобіля, саме він перший добігає водійських дверей автомобіля «Гелендваген», і саме він починає з'ясовувати стосунки, лізе у цей автомобіль», - сказав Іщенко.

Адвокат додав, що учасники конфлікту з Найємом «були неправі, взявши участь у цьому конфлікті, і завдавши людині тілесних ушкоджень». «Але ми вважаємо, що, по-перше, людина не повинна була стимулювати цей конфлікт, створювати його, а по-друге - створивши цей конфлікт, немає сенсу його надалі розпалювати», - підкреслив Іщенко.

Крім того, він додав, що «якщо потрібно, умовно кажучи, виплатити якусь шкоду, - нехай нам скажуть, ми її із задоволенням виплатимо». «Якщо потрібно якісь інші моменти здійснити стосовно потерпілого, - в цьому немає ніяких проблем», - сказав адвокат.

Водночас, Іщенко підкреслив стурбованість тим, що навколо цієї ситуації «нагнітається саме самим народним депутатом істерія, яка ніяк не сприяє встановленню істини у справі і не сприяє тому, щоб якимось чином сторони примирити».

Також, коментуючи те, що нібито на адресу Найєма надходять якісь погрози, адвокат назвав їх «надуманими». «Ми самі зацікавлені в тому, щоб ці погрози за жодних обставин не надходили. Ми зацікавлені в тому, щоб цей конфлікт був вичерпаний», - сказав Іщенко.

Він висловив думку, що причиною конфлікту була не поведінка хлопців на дорозі, а то, що Найєм перегородив їм дорогу і «почав з'ясовувати стосунки». «При цьому та лексика, яку він використовував (ми можемо судити лише зі слів учасників подій), - вона не залишала вибору. У тій ситуації, яка була на той момент, як тільки людина вийшла з машини і спробувала перегородити дорогу іншому автомобілю, - вона вже свідомо була конфліктна. І, за великим рахунком, не можна було вже по-іншому цю ситуацію вирішити», - сказав адвокат.

Крім того, додав він, їх сторона вважає, що ця ситуація використовується депутатом для «самопіару і нагнітання істерії».

Також Іщенко повідомив, що в одного з учасників конфлікту зламано палець. «Ми розглядаємо можливість проведення судово-медичної експертизи», - додав він.