На думку експертів, торговельна війна між США і Китаєм може створити додаткові можливості для збільшення українського експорту і зростання економіки.

Київ. 25 квітня. УНІАН. Україна на тлі торговельної війни між США і Китаєм може отримати додаткове зростання економіки на 2% на рік за умови створення експортоорієнтованих спеціальних економічних зон, у тому числі - в рамках китайського інфраструктурного проекту «Шовковий шлях».

Про це заявила член Української асоціації китаэзнавців, кандидат економічних наук, експерт економічних програм Ukrainian Institute for the Future Ольга Хоменко на круглому столі, організованому в рамках спільного проекту УНІАН та Центру біржових технологій.

«У цілому, якщо у нас будуть створені спеціальні економічні зони, що стосуються експорту, то, за нашими оцінками, такі зони дадуть змогу нам отримувати щорічний приріст ВВП до 2%, а прямі іноземні інвестиції - до 4 мільярдів щороку. Якщо ми говоримо про експортні зони, то вони можуть бути створені на прикордонних територіях. Це, в першу чергу, Чорне море, Миколаївська або Одеська області, частково - Херсонська область, де йде переробка експорту або його подальша поставка в країни Європейського Союзу», - сказала вона.

У свою чергу, аналітик Центру біржових технологій Богдан Терзі зазначив, що в умовах торговельної війни США і Китаю, коли світова економіка, фінанси і торговельні маршрути знаходяться в пошуку нового балансу, Україна може зробити якісний ривок як в залученні інвестицій, так і у внутрішньому виробництві.

«Я вважаю, що у нас зараз дуже хороші умови, щоб зробити хороший, сильний ривок. У нас низька собівартість робочої сили, у нас є куди інвестувати. Якщо подивитися, скільки продукції ми імпортуємо, то абсолютно точно тут можна створювати заводи, які нівелюють необхідність імпорту. Точно є інвестори, які готові сюди прийти з великими грошима. Лише в сільське господарство можна інвестувати колосальні гроші і отримати відмінний результат», - зазначив експерт.

При цьому директор Ради з питань експорту продовольства (Ukrainian Food Export Board, UFED) Богдан Шаповал, який був присутній на круглому столі, підкреслив, що Україні для нарощування експортного потенціалу необхідно розширювати логістичні можливості в рамках проекту «Шовковий шлях».

«Можна говорити про спеціальні економічні зони, але, наприклад, питання розвитку «Шовкового шляху» (китайського інфраструктурного проекту, покликаного посилити економічні зв'язки між Європою та Азією - УНІАН) не буде вирішено, поки не буде вирішено логістичну проблему. Тому що на даний момент «Шовковий шлях» у тому вигляді, в якому він є, тобто Одеса - Поті - Актау, в 2,5 раза дорожчий, ніж старий маршрут через Російську Федерацію», - зазначив він.

За словами експерта, торговельна війна між США і Китаєм не відчиняє для України занадто великих можливостей збільшення поставок продовольства, оскільки в питанні експорту сої, на імпорт якої з США Китай запровадив мито, ціна для українських виробників може бути надто низькою. Крім того, в питанні поставок свинини Китай орієнтується на внутрішніх виробників, а в Україні спостерігаються проблеми з виробництвом через поширення АЧС. Проте, одним з можливих напрямів нарощування продовольчого експорту в Китай може стати яловичина.

Проте, за словами аналітика Центру біржових технологій Сергія Шевчука, також присутнього на круглому столі, перспективи нарощування металургійного експорту в умовах торговельних обмежень США і Китаю на тлі підвищення цін можуть підтримати зростання економіки України.

«Багато рейтингових агентств, такі як S & P, Fitch Ratings вже оцінюють приріст ВВП України. У нас 2016 рік був точкою розвороту до зростання економіки, економіка стала поступово зростати. Зараз перший квартал закрили по ВВП із зростанням. Прогнози є, що приріст ВВП у поточному 2018 року становитиме 3%. Можливо, це занадто оптимістично, але я вважаю, що зростання в 2,9% нам цілком під силу», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Китай в грудні минулого року підписали дорожню карту з реалізації ініціатив «Економічний пояс Великого шовкового шляху» і «Морський шовковий шлях», покликаних посилити економічне співробітництво між Європою і Азією. За словами віце-прем'єра Державної ради Китаю Ма Кая, КНР зарезервував близько 7 млрд дол. на спільні проекти в Україні.

Ініціатива Китаю «Один пояс - один шлях» передбачає розвиток торговельних відносин між Китаєм і Європою. Посол КНР в Україні Ду Вей зазначав, що цей проект є немислимим без України.

Проекти в рамках «Шовкового шляху» в перспективі можуть дати змогу Україні обійти транзитні обмеження Росії до країн Середньої Азії.

Зростання економіки України в 2017 році становило 2,5%, уряд прогнозує зростання ВВП країни за підсумками поточного року на рівні 3%.

За даними Держстату, приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в 2017 році становив 1,9 млрд дол.

Фото з круглого столу в УНІАН:  https://photo.unian.net/ukr/themes/79364

Учасники заходу в рамках спільного проекту УНІАН та Центру біржових технологій: член Української асоціації китаєзнавців, кандидат економічних наук,  експерт економічних програм Ukrainian Institute for the Future Ольга Хоменко; експерт, управляючий партнер "Капітал таймс" Ерік Найман; аналітик Центру біржових технологій Богдан Терзі; аналітик Центру біржових технологій Сергій Шевчук; директор UFEB (Ukrainian Food Export Board - Рада з питань експорту продовольства Богдан Шаповал; провідний експерт з питань експорту Олег Мірошниченко; експерт з питань міжнародної політики Українського інституту Майбутнього Ілія Куса.