Протягом останніх п’яти років спостерігається повільне, але стійке зростання рівня прозорості, відкритості та підзвітності українських муніципалітетів.

Київ. 24 квітня. УНІАН. Муніципалітети Івано-Франківська і Києва очолили рейтинг публічності міст за результатами 2017 року – з показниками 78% і 73% відповідно.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор всеукраїнської кампанії «Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування» Олександр Неберикут.

За його словами, протягом останніх п’яти років спостерігається повільне, але стійке зростання рівня прозорості, відкритості та підзвітності українських муніципалітетів. Так, порівняно з 2013 роком середній показник публічності міських рад в обласних центрах України зріс на 13% (з 51% до 64%).

«Група міст-лідерів, які утримують лідируючі позиції в рейтингу і творять відносний стандарт публічності для решти муніципалітетів, залишається незмінною протягом усього часу дослідження. Сюди належать Івано-Франківськ, Київ, Луцьк, Вінниця, Львів, Чернівці. Натомість найменш повільно впроваджують практики публічності і належного врядування муніципалітети Ужгорода, Одеси, Черкас, Дніпра, Запоріжжя та Житомира», - зазначив експерт.

Разом з тим він зауважив, що роль і внесок різних суб’єктів владних повноважень у досягнення муніципалітетами вищого рівня публічності є неоднаковими. Зокрема, депутатський корпус за останні роки продемонстрував значно кращий прогрес у впровадженні принципів публічності (+22%), порівняно з міськими головами (+11%) та виконавчими органами рад (+3%).

Однак, як зауважив Неберикут, попри позитивні тенденції за весь час дослідження жоден з муніципалітетів не досягнув показника в понад 80% публічності (відповідно до методології публічними класифікуються міста з результатом 81%-100%). Таким чином, навіть міста-лідери не повною мірою дотримуються усталених стандартів публічності та не використовують доступні можливості для зростання якості управління.

«За сукупністю усіх показників муніципалітети Івано-Франківська і Києва очолили рейтинг публічності міст за результатами 2017 року – з показниками 78% і 73% відповідно. На останніх позиціях, з показником 50% публічності, розташувалися Полтавська і Одеська міські ради. Серед міських голів найвищий показник публічності у 2017 році продемонстрував мер Івано-Франківська Руслан Марцінків (90%) та очільник Чернігова Владислав Атрошенко (82%). В розрізі публічності виконавчих органів за підсумками 2017 року найкраща ситуації у Вінницькій міській раді (80%) і Львівській міській раді (77%). Тоді як депутатський корпус найбільш публічний у Луцькій міській раді (80%)», - сказав він.

Аутсайдером серед міських голів за рівнем публічності, продовжив експерт, є мер Одеси Геннадій Труханов (45%). Виконавчі органи найменш публічні в Черкаській міській раді (41%), а депутати – в Запорізькій міській раді (44%).

«Аналізуючи практики найбільш публічних міст, ми виявили, що ключовим фактором успіху у забезпеченні належного рівня публічності муніципалітету є не лише впровадження інноваційних практик публічності, але й дисципліноване та послідовне втілення виконавчими органами визначених законом процедур. Так само важливою є якість взаємодії та узгодженості рішень у сфері просування належного врядування між міськими головами й виконавчими органами з одного боку і місцевими депутатами – з іншого», - резюмував Неберикут.

Водночас координатор вимірювання Індексу публічності у Києві Андрій Савчук відзначив, що столиця після багаторічного перебування на третій позиції посіла друге місце в загальноукраїнському рейтингу публічності.

«Порівняно з 2014 роком цей показник виріс на 15%. Муніципалітет Києва у групі міст, рівень публічності яких класифікується як задовільний. Серед різних суб'єктів місцевого самоврядування депутатський корпус вперше за чотири роки продемонстрував вищий рівень публічності, ніж міський голова та виконавчі органи влади», - пояснив він.

П'яте вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування проводили впродовж лютого-квітня 2018 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк. Дослідження передбачало подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити, аналіз контенту офіційних веб-сайтів та друкованих видань муніципалітетів, моніторингові візити та безпосереднє спостереження за роботою органів та посадових осіб місцевого самоврядування, опрацювання місцевих нормативно-правових актів. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2017». Вимірювання здійснювала мережа партнерів, створена у Львові у 2013 році з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА.