Обсяг українських інвестицій на Кіпрі станом на кінець 2017 року становив близько 6 млрд дол.

Київ. 20 квітня. УНІАН. Українські інвестори, які вклали кошти в інвестиційний фонд KLS, зіткнулись із рейдерством на Кіпрі.

Про це повідомив власник інвестфонду KLS Неокліс Антоніу на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Інвестиційний фонд KLS володів великими активами, серед яких торговий корабель і грошові кошти на суму понад 3 млн дол. У 2013 році внаслідок підробки документів мене відсторонили від керівництва компанії, і я втратив усі свої акції», - сказав він.

За словами бізнесмена, в результаті розпочатого розслідування поліція підтвердила факт підробки документів, після чого Верховний суд Кіпру виніс рішення повернути Антоніу акції та поновити його на посаді директора.

«Компанія до мене повернулась порожньою - без грошей і торгового судна», - зазначив він.

Антоніу додав, що Інтерпол направив до поліції Кіпру всі необхідні документи у справі. Однак слідчий повідомив про те, що документи прийшли в неналежному вигляді. Але й після повторної відправки документів Інтерполом розслідування справи не зрушило з місця, сказав бізнесмен.

«Я надіслав листа до міністерства юстиції, генерального прокурора, голови парламенту й начальника поліції. Я попросив їх дати мені відповідь щодо ходу моєї справи, але єдина відповідь, яку я маю на даний момент - «ми працюємо». З тих пір пройшло три роки. Цього року я попросив місцеві періодичні видання провести своє власне розслідування, й вони опублікували інформацію у справі. Знову таки, ніякої реакції з боку поліції», - зазначив Антоніу.

Своєю чергою, адвокат Олег Чебаненко, присутній на прес-конференції, підкреслив, що компанія зіткнулась із прикладом «сірого» рейдерства, коли зловмисники чинять незаконні дії, прикриваючись легальними процедурами та затягуванням розслідування.

«Коли правоохоронні органи корумповані, то вони або не діють, як у нашому випадку, або сприяють рейдерам... У цьому випадку ми бачимо, що поліція, міністерство юстиції та інші державні органи не діють уже дуже тривалий час. Власник намагається, але перспективи туманні. Начебто проходить розслідування, але майна немає, грошей немає», - сказав адвокат.

При цьому виконавчий директор громадської організації «Антирейдерський союз підприємців України» Андрій Семидідько, також присутній на прес-конференції, зазначив, що бездіяльність органів влади щодо захисту прав інвесторів суттєво підриває привабливість юрисдикції Кіпру для бізнесменів.

«Фактично відбувається саботаж із боку державних органів, які покликані боротися з корпоративним шантажем, із рейдерством. Вони фактично затягують розслідування. Тут слід задуматися владі Кіпру. Коли існують факти незахищеності інвестицій - інвестиційний клімат серйозно знижується», - підкреслив Семидідько.

За його словами, досвід "Антирейдерського союзу підприємців України" свідчить про необхідність об'єднання підприємців, які зіткнулись із подібними проблемами, для захисту своїх інтересів.

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, обсяг українських інвестицій на Кіпрі станом на кінець 2017 року становив близько 6 млрд дол.