Згідно з дослідженням, лише 12,8% опитаних підтримують проведення освітньої, 8,8% - медичної та 5,8% - пенсійної реформ.

Київ. 18 квітня. УНІАН. Більше половини українців (50,3%) не підтримують освітню, медичну та пенсійну реформи, які проводить уряд.

Про це свідчать презентовані на прес-конференції в УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного громадською організацією «Ліга виборців».

Голова правління ГО «Ліга виборців», народний депутат України V та VI скликань, кандидат наук з державного управління Юлія Ковалевська заявила, що пріоритетним напрямком діяльності організації є участь у виборчих кампаніях як офіційні спостерігачі, в тому числі на території інших держав, проведення соціологічних досліджень, екзит-полів, експертне обговорення виборчого законодавства.

За її словами, «Ліга виборців» акредитована в Центральній виборчій комісії і отримує дозвіл на спостереження за виборами до об’єднаних територіальних громад. «У нас є досвід більш ніж 10 виборчих кампаній, де ми спостерігали на виборах до ОТГ за рік своєї діяльності», - додала вона.

Також важливим напрямком діяльності «Ліги виборців» є проведення громадського моніторингу ефективності роботи органів державної влади, місцевого самоврядування.

Безпосередньо результати опитування озвучила керівник соціологічного напрямку ГО «Ліга виборців», кандидат соціологічних наук Ганна Падалка. Вона зауважила, що «найголовніше питання, яке ми ставили нашим респондентам, було: «Яка з реформ, яку проводить уряд, найбільш позитивно вплине на стан українського суспільства?» Соціологи запропонували українцям оцінити освітню, медичну, пенсійну реформи».

«Основним результатом було те, що половина опитаних (50,3%) нам сказали, що жодна з перерахованих реформ не буде нести в собі якісь покращення. Майже 20% не змогли дати відповідь на це питання, вони не визначились зі своїм ставленням. Інші респонденти здебільшого можуть щось впевнено сказати лише про освітню реформу – 12,8% опитаних сказали, що, можливо, ця реформа принесе користь. Медичну реформу підтримують 8,8%, пенсійну - 5,8%», - зазначила вона.

На переконання соціолога, низький загальний показник позитивного ставлення щодо цих реформ свідчить про те, що підтримки цих реформ наразі в суспільстві немає.

«Дуже категоричними є люди, які проживають на сході країни: вони кажуть, що жодна з реформ нас не влаштовує – таких є 57,6% опитаних. Найменш категоричними є ті, хто проживають на заході країни – 35% більш лояльні до освітньої, медичної та пенсійної реформ», - зауважила Падалка.

***Соціологічне дослідження проводилося у березні 2018 році, його метою було виявити ставлення українців до актуальних реформ у державі, визначити розуміння населення поточних реформ.

Метод – особисте інтерв’ю. Було опитано 2 тисячі респондентів, похибка – 2,19%. Опитування було проведене по всій території України за винятком тимчасово окупованої території Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.