Стрічка є частиною міжнародного проекту, що розповість про працівниць секс-індустрії у 8 різних країнах.

Київ. 18 квітня. УНІАН. У Києві сьогодні відбудеться прем'єрі документальної стрічки "Така робота" про працівниць секс-індустрії в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив правозахисник, член правління Асоціації Українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Юрій Чумак, презентуючи стрічку разом ініціатором її створення - керівником ВБО “Легалайф-Україна» Наталією Ісаєвою.

Відео дня

Чумак поінформував, що прем’єра відбудеться сьогодні, 18 жовтня, о 19.30 у кінотеатрі «Жовтень».

Він зазначив, що фільм випустила студія Real Stories Production, яка має гасло: мовою мистецтва про права людини.

«Саме правам певної верстви суспільства – людям, які обирають для себе цей певний вид робіт – присвячена ця стрічка», - сказав Чумак.

Режисер стрічки «Така робота» Ксенія Кравцова повідомила, що фільм складається з трьох історій – три героїні розповідають про свою роботу, про перший досвід у ній та про те, як вони її сприймають і як живуть, враховуючи небезпеку, що пов’язана з такою діяльністю.

«Ця стрічка є частиною великого проекту, який розпочала робити команда в Будапешті спільно з правозахисниками, які займаються темою секс-працівниць. На цей проект були запрошені 8 країн. Кожна зі свого боку мала відобразити секс-роботу такою, якою вона є в даній країні. Від України таку стрічку зробили ми (Real Stories Production) спільно з “Легалайф-Україна», - розповіла Кравцова.

Ісаєва звернула увагу, що законодавство України має бути удосконалене в частині захисту людей, які зайняті у секс-індустрії.

«Потрібно щось робити для цих людей, бо їм потрібна безпека. Потрібно поважати їх вибір, який вони зробили. Треба зміни, щоб ці люди не мали насильства ні з боку правоохоронних органів, ні з боку бандитів, ні з боку інших оточуючих їх людей», - сказала Ісаєва.

Координатор кампаній Асоціації УМДПЛ, експерт з питань взаємодії із правоохоронними органами Сергій Пернікоза зазначив, що дуже важливо піднімати у суспільстві дискусію щодо вказаної проблематики.

«Якщо говорити, зокрема, про правоохоронні органи. Працівники поліції, коли спілкуються з секс-працівниками, бачать в них правопорушників, і на цьому картинка для них складається повністю. Тобто бачити в них людину – це надзусилля для переважної більшості працівників правоохоронних органів. Навіть якщо за чинним законодавством це є порушення, це не означає , що така людина перестає бути людиною, це не означає, що проти неї також можна порушувати закон», - зауважив Пернікоза.

Водночас він висловив надію, що нові правоохоронні органи відрізняються від правоохоронних органів часів президентства Віктора Януковича і зараз можна з ними шукати спільну мову, і що шляхом проведення спільних проектів щодо захисту прав людей вдасться змінити ситуацію.

Фільм знятий за підтримки фундації "Відкрите суспільство".