Київ. 12 листопада. УНІАН. Федерація роботодавців та профспілки Києва готові вивести людей на протести, якщо влада не змінить економічну політику у столиці.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили голова Ради Федерації роботодавців Києва Андрій Антонюк та голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник.

За їх словами, з початку року суттєво посилився фіскальний тиск на підприємців, найманих працівників, збільшився рівень корупції, а також зросла заборгованість із заробітних плат на комунальних підприємствах.

"Кількість перевірок бізнесу у масштабах країни за 9 місяців 2014 року, в порівнянні з 2013 роком, зменшилася на 20%, але при цьому сума накладених штрафів лише податковою збільшилася у 2 рази: за весь минулий рік вона склала 1,2 млрд грн, а за 9 місяців поточного - 2,4 млрд. Також рішенням Київради від 3 липня було збільшено нормативну грошову оцінку землі в 1,5-2 рази, а в деяких зонах - в 4-5 разів. Все це негативно відбилося на діяльності київських підприємств. Подібні дії призводять до подорожчання продукції, зниженню обсягів виробництва та, як наслідок, скороченню робочих місць", - підкреслив Антонюк.

Також він заявив, що столична влада створює пільгові умови для комунальних підприємств: "При тому, що "Київпастранс" щороку показує збитковість, що у 2013 році він завдав міському бюджету збитків на 385 млн грн, це був єдиний столичний перевізник, якому було надано компенсацію за перевезення пільговиків у сумі 259 млн грн. При цьому "Київпастранс" продовжує витісняти приватних перевізників, які нічого не отримують з бюджету".

Також Антонюк зазначив, що несправедливо перерозподіляється між місцевим і державним бюджетами податок на доходи фізичних осіб: "На сьогодні 50% ПДФО, стягнутого з киян, перераховується до держбюджету і потім лише частина цих коштів на розсуд уряду повертається у Київ у вигляді субвенцій. В уряді кажуть, що в наступному році Києву потрібно лишати лише 25% ПДФО. Цей крок поставить під загрозу виплати по зовнішніх запозиченнях столиці у наступному році, тим більше, що пік таких виплат припадає саме на наступний рік".

Голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник заявив, що Федерація работодавців Києва та столичні профспілки вимагають зустрічі з столичним керівництвом та керівництвом уряду найближчим часом для вирішення вищезазначених питань та низки інших. У протилежному випадку, за словами учасників прес-конференції, Федерація роботодавців Києва та київські профспілки будуть змушені ініціювати разом з трудовими колективами акції протесту вже на річницю Революції гідності - 21 листопада.

"Якщо найближчим часом київська влада, Кабінет міністрів не почують київських роботодавців, трудові колективи, ми будемо вимушені з десятками тисяч людей вийти на вулиці столиці і відстоювати свої інтереси методом демонстрацій", - зазначив Антонюк.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52557