У цьому році на фестиваль приїдуть театри з 11 країн світу - Португалії, Німеччини, Литві, Польщі, Угорщини, Туреччини, Ізраїлі, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові.

Київ. 17 квітня. УНІАН. У Херсоні та Миколаєві 17-26 травня відбудеться 20-й міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».

Про це на прес-конференції УНІАН повідомив генеральний директор – художній керівник театру Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, народний артист України Олександр Книга.

Зі слів організаторів, театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» – єдиний в Україні, який щороку збирає театри не тільки з України, але й усієї Європи та країн Південного Кавказу і Близького Сходу. У цьому році на фестиваль приїдуть театри з 11 країн світу - Португалії, Німеччини, Литві, Польщі, Угорщини, Туреччини, Ізраїлі, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдови.

«Цьогорічний фестиваль буде наймасштабнішим в Україні, оскільки відбуватиметься у двох містах – Херсоні та Миколаєві, під час фестивалю буде задіяно 20 сценічних майданчиків. Його цьогорічне гасло – «Фестиваль збирає друзів», - зазначив Книга.

Він зазначив, що мета фестивалю - об’єднати різні країни під прапором театрального мистецтва з метою налагодження дружніх зв’язків та створення нових унікальних творчих проектів.

У театральній афіші фестивалю заявлено 51 виставу та 43 театри.

«Родзинка фестивалю – масштабна карнавальна хода центральними вулицями міст. Кількість учасників щороку сягає майже 5 тис. осіб. Загальна кількість учасників та гостей сягає близько 1000 осіб, а протягом фестивалю вистави відвідає близько 25 тис. глядачів. З кожним роком культурні зв’язки між Україною та Європейським Союзом стають все міцнішими, саме тому в межах фестивалю працюватиме майданчик GREEN ZONE, на якому відбуватимуться арт-заходи у європейському форматі», - сказав Книга.

Своє чергою міністр культури України Євген Нищук заявив, що «ми переживаємо той час, який можна сміливо назвати театральним бумом в цілому по Україні. І тут справа не в статистиці, скільки поставлено вистав, хоча це дуже важливо, а які вони, який вони мають резонанс. У нас нарешті починає відновлюватись гастрольна діяльність по Україні», - підкреслив міністр.

Він заявив, що «фестиваль «Мельпомена Таврії» є одним із найдавніших, найсистемніших і найбільших театральних фестивалів України, який проживав різні часи.

«Він щороку збирав велику кількість театральних труп з усієї України, які приїздили на південь України. До фестивалю долучаються не тільки державні театри, а й театри-студії, експериментальні театри», - додав Нищук.