Цього року працює також програма дистанційних консультацій Telederm для тих, хто фізично не може прийти до лікарів.

Київ. 16 квітня. УНІАН. Безкоштовні огляди населення на предмет виявлення меланоми та раку шкіри пройдуть цього року 20 квітня в усіх регіонах України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила заслужений лікар України, народний депутат, радник президента України, доктор медичних наук, професор Ольга Богомолець.

Вона зазначила, що захід проводиться цього року вдесяте. Метою проведення масових безкоштовних оглядів населення є рання діагностика захворювань шкіри, оскільки головним фактором надзвичайної смертності від меланоми в Україні є її пізнє виявлення, а також відсутність можливості діагностики у віддалених районах країни і брак кваліфікованих фахівців на місцях.

Богомолець запевнила, що на початкових стадіях лікування хвороби є простим та фінансово незначним, однак на пізніх стадіях лікування стає тривалим та дороговартісним. Зважаючи на це, вона закликала не відкладати візит до лікаря та обов’язково проконсультуватися зі спеціалістом або 20 квітня, або прийти у інший день.

Також Богомолець повідомила, що в Україні діє програма телемедицини «Telederm» для тих, хто не має можливості фізично прийти до лікаря. У цьому випадку можна надіслати якісне фото новоутворення на шкірі на електронну пошту info@telederm.com.ua та отримати рекомендації та висновок фахівців у електронному вигляді. За її словами, телемедичні консультації тривають вже 5 днів і працюватимуть до 20 квітня.

Вона нагадала, що розроблено алгоритм самодіагностики захворювання «АКОРД», де А — асиметрія родимки , К — край родимки, коли він стає нерівний, О — окрас, коли він змінюється, Р — розмір, коли він збільшується і Д — динаміка — поява кровоточивості чи інші зміни. Наявність однієї чи декількох ознак може свідчити про переродження родимки у злоякісну пухлину.

«Тому тих людей, які мають ознаки небезпечних родимок, ми запрошуємо 20 квітня по всій Україні на безкоштовні огляди, які пройдуть і в державних, і в приватних закладах», - підкреслила Богомолець.

За її інформацією, всього за 9 років (2009-2017рр.) проведення Дня меланоми в Україні було оглянуто 305,5 тис. людей, серед яких було виявлено 954 випадків меланоми та 2,7 тис. випадків раку шкіри.

«На сьогодні завдяки спільній роботі лікарів, громадських організацій та ЗМІ, з 2009 р, відколи в нашій державі було проведено перший День меланоми, смертність від меланоми вже вдалося знизити по всій країні на 15%», - підкреслила вона.

Як зазначалось, з 2011 р. соціальний проект Богомолець з виявлення меланоми набув всеукраїнського масштабу, і тепер в ньому щорічно беруть участь як державні, так і приватні медичні заклади. Минулого 2017 року в ньому взяли участь понад 1 тис. лікарів з усієї України.

За словами генерального директора Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець Лариси Орєхової, цього року до проекту долучились ще 19 приватних клінік. Перелік всіх як державних, так і приватних клінік, які цього року будуть безкоштовно проводити огляди пацієнтів, з адресами та телефонами знаходиться на сайті громадської організації «Стоп меланома» http://www.stop-melanoma.net

Хірург-онколог, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інституту раку Марія Кукушкіна наголосила, що чим раніше розпочато лікування, тим більше у пацієнтів шансів на те, що вони з цим захворюванням впораються раз і назавжди. «Мелонама – це захворювання, яке має прекрасний прогноз лікування, якщо воно буде радикально проліковано на першій стадії. Такі пацієнти потребують виключно хірургічного видалення новоутворення і більше ніяких втручань надалі», - запевнила вона.