У чемпіонаті світу з національного виду спорту хортинг, який відтворює дух українського козацтва, візьмуть участь представники більш ніж 15 країн.

Київ. 13 квітня. УНІАН. Національна збірна команда України готується виступити на чемпіонаті світу з хортингу.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН.

Як заявив заслужений майстер спорту, засновник національного виду спорту хортинг, президент Міжнародної федерації хортингу Едуард Єрьоменко, хортинг з'явився близько 9 років тому і за цей час перетворився на візитну картку і спортивний бренд України.

"Ідея започаткувати новий вид спорту, який повністю відповідав би національному духу і українським традиціям, з'явилася у мене в 2008 році, а 25 березня 2009 року була заснована національна федерація хортингу. У 2011 році був проведений перший чемпіонат України, з того ж року ми почали тісно співпрацювати з Міністерством спорту", - відзначив Єрьоменко.

Назва виду спорту "хортинг" пішла від кореня "хорт". У часи запорізького козацтва так називали спеціальний ритуал воїнів-козаків, які напередодні бою ставали у "магічне" коло. Хортинг позиціонується не тільки як бойове мистецтво, а і як система комплексної фізичної підготовки, самовдосконалення, морального, духовного та культурного виховання, наближення до українських традицій.

За словами віце-президента Міжнародної федерації хортингу, члена президії Української федерації хортингу Станіслава Федорова, на даний момент хортинг успішно розповсюдився практично в усіх регіонах України, а особливу популярність має у столиці, де ним займаються діти та підлітки у 30 спортивних школах. Також чимало шкіл з розвитку хортингу є у містах-супутниках Києва – Ірпіні, Броварах, Борисполі тощо.

"Нас тішить те, що хортинг швидкими темпами розповсюджується і за кордоном. Зараз ми готуємося до проведення вже третього чемпіонату світу, який прийматиме латвійське місто Даугавпілс з 20 по 22 квітня. Заявки на участь вже подали спортсмени з більш ніж 15 країн, в цілому це понад 250 учасників. Йде підготовка і до другого чемпіонату Європи з цього виду спорту. Відзначу той факт, що всі ці турніри проводяться за межами України", - зазначив Федоров.

За його словами, федерації хортингу з'явилися навіть в таких екзотичних країнах, як Таїланд та Індія.

За належної підтримки української держави національний вид спорту хортинг міг би отримати ще більший поштовх для розвитку, заявили його популяризатори.