Сьогодні проводяться акції протесту в містах-супутниках АЕС, мета яких - привернення уваги влади до проблем в атомній галузі.

Київ. 12 квітня. УНІАН. Профспілка працівників атомної енергетики та промисловості України вимагає від Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підняти тариф на відпуск виробленої на АЕС електроенергії до такого рівня, який забезпечить сталий розвиток держкомпанії «Енергоатом» і атомної галузі в цілому. Таку вимогу під час прес-конференції в УНІАН озвучили голова профспілки Валерій Матов та його заступник Олексій Лич.

«Особливі у нас претензії до регулюючого органу - це встановлення повноцінного, прозорого тарифу для держпідприємства «Енергоатом» з урахуванням актуальних і необхідних витрат на підвищення в рази рівня оплати праці, прийняття програми щодо збереження і розвитку персоналу компанії, істотне підвищення рівня соцзахисту і виконання програмних документів, які забезпечили б сталий розвиток галузі і компанії», - сказав Матов.

За його словами, основна причина сьогоднішніх проблем в атомній енергетиці, таких як недостатній рівень оплати праці і відплив кадрів за кордон - дискримінаційна політика по відношенню до «Енергоатома» з боку Нацкомісії.

«На сьогодні тариф для держкомпанії, яка в середньому виробляє 56,5% електроенергії, становить 54 коп./КВт-год, водночас тариф для приватних теплових електростанцій становить 1,75 грн/кВт-год. Це співвідношення разюче... Політика НКРЕКП спрямована на утримання тарифу «Енергоатома» на максимально низькому рівні», - зазначив Матов, додавши, що такі дії регулятора призвели до недостатнього рівня заробітних плат в атомній галузі, падіння престижності праці та формування у висококваліфікованого персоналу «чемоданного настрою», тобто бажання виїхати за кордон.

Як зазначив Лич, на сьогодні, за мінімальними оцінками, тариф на електроенергію від АЕС повинен становити 70 коп./КВт-год. Існуючий тариф не дає змоги забезпечити конкурентну оплату праці. І тому кваліфіковані українські атомники їдуть працювати до Туреччини, Польщі, Білорусі, Індії, Китаю, Ірану та інших країн.

Матов звернувся до Кабінету міністрів з вимогою вжити заходів для того, щоб держпідприємство - оптовий покупець електроенергії «Енергоринок» - погасило борг перед «Енергоатомом». На сьогодні цей борг досяг вже 12,6 млрд грн.

«Від прем'єр-міністра України ми вимагаємо терміново провести нараду з питання фінансового забезпечення діяльності держпідприємства «Енергоатом» та інших підприємств галузі, а також з питання підвищення престижності праці та утримання кваліфікованого персоналу в галузі атомної енергетики», - додав Матов.

Представники профспілки також повідомили, що сьогодні проводяться акції протесту в містах-супутниках АЕС, мета яких - привернення уваги влади до проблем в атомній галузі.

За словами Матова, в разі відсутності реакції влади в місячний термін представники трудових колективів і члени профспілки мають намір підготувати і провести акцію протесту в Києві, а також звернеться за солідарною підтримкою до європейських профспілок.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня минулого року НКРЕКП затвердила тариф на вироблену на АЕС електроенергію на 2018 рік на рівні 54,03 коп. за кВт-год, тоді як компанія подавала свої розрахунки зі ставкою 83,8 коп. за кВт-год.

В середині березня глава «Енергоатома» Юрій Недашковський заявив, що поточний тариф компанії на відпуск електроенергії не покриває її мінімальних потреб, зокрема, на закупівлю ядерного палива в поточному році не вистачає 1,436 млрд грн.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце в світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоків загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою у Європі.