Захисники заявляють про катування підозрюваних, їх незаконне утримання в СІЗО та тиск на суддів під час розгляду справи.

Київ. 12 квітня. УНІАН. Адвокати обвинувачених у вбивстві черкаського журналіста Василя Сергієнка просять президента, керівників силових відомств, органи суддівського самоврядування та міжнародні правозахисні організації відреагувати на грубі порушення прав їхніх підзахисних.

Відповідний текст звернення під час прес-конференції в УНІАН зачитала адвокат одного з обвинувачених у справі Катерина Петрощук.

"Звертаємось до президента України як до гаранта Конституції вжити заходів щодо відновлення порушених конституційних прав людини та відновлення правосуддя", - заявила вона.

"По-друге, звертаємось до генерального прокурора України з прохання взяти під контроль розслідування справ тиску на суддів та винесення суддями Тальнівського районного суду завідомо незаконних рішень. Просимо провести розслідування щодо ймовірного втручання посадовими особами Черкаської обласної прокуратури в здійснення правосуддя та тиск на судовий корпус", - додала адвокат.

Захисники також звернулися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової з проханням відреагувати на порушення прав їхніх підзахисних під час розгляду обвинувального акту у Тальнівському райсуді Черкаської області, а також у зв’язку з утриманням їх у СІЗО.

Крім того, адвокати закликали міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голову СБУ Василя Грицака провести розслідування та притягнути до відповідальності активістів, які, як стверджують захисники, погрожували суддям, обвинуваченим, погрожували підірвати Соснівський районний суд Черкаської області, у якому, зокрема, розглядалася справа.

Петрощук повідомила, що подала до поліції заяву з вимогою розслідувати погрози підірвати Соснівський райсуд. За її словами, документ зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, на даний час проводяться слідчі дії.

При цьому адвокати попросили Вищу раду правосуддя розслідувати порушення окремими суддями норм чинного законодавства під час розгляду справи про вбивство Сергієнка та захистити суддів від свавілля правоохоронних органів та активістів.

Також адвокати звернулись до представників ОБСЄ, Amnesty International, Української Гельсінської спілки з прав людини з проханням участі та допомоги у цій справі.

Адвокат Юрій Рябовол заявив, поліцейські катували його підзахисних Володимира Воронкова та Віктора Горбенка.

"Викручували руки, відбивали ребра, били електричним струмом, підвішували на гілці в лісі після затримання і тримали весь цей час кілька годин в такому підвішеному стані, наносячи тілесні ушкодження для того, щоб вибити з цієї людини показання вини за скоєння злочину, до якого він не має жодного відношення", - заявив він.

Своєю чергою адвокат Валерій Добраниця повідомив про низку випадків, коли судді проводили засідання за відсутності всіх обвинувачених чи захисників.

"Коли (обвинуваченому) Мельнику на судовому засіданні стало зле, його забирає швидка допомога, а суд продовжується, судді виносять ухвали... Тобто взагалі невідомо, яке в нас правосуддя, і не дотримуються прав людини, й обов'язки порушуються. Неодноразово в нас, до речі, проводилися судові засідання без участі всіх обвинувачених у справі. Останній раз - навіть взагалі без захисників провели", - стверджує Добраниця.

При цьому адвокат зазначив, що судові засідання проходять під тиском громадських активістів.

"Багато суддів з Апеляційного суду Черкаської області зверталися у Вищу раду правосуддя, щоб їх захистили від громадян, інших учасників, активістів, які приходять на засідання, підпалюють шини, тиснуть на суддів", - заявив Добраниця.

Крім того, за його словами, саме прокурори надають вказівки активістам.

"Ми бачимо, як перед кожним судовим засіданням прокурори Черкаської області постійно консультують активістів, кажуть їм, що робити, які гасла кричати, як діяти в процесі", - стверджує адвокат.

За словами Петрощук, факт тиску підтвердив один із судів, який розглядав справу.

"В одному з останніх судів - це Соснівський районний суд Черкаської області - підтверджував тиск з боку громадськості, яке протягом двох років здійснювалося в Черкасах шляхом масових зібрань та участі активістів як в судових засіданнях, так і за межами суду", - сказала вона.

Разом з тим Петрощук зазначила, що суди безпідставно продовжують терміни тримання під вартою трьох обвинувачених у вбивстві журналіста.

"До сьогодні в СІЗО знаходяться Мельник, Недибалюк, Воронков, яким автоматично регулярно продовжують запобіжні заходи без наявних обставин, адже ризики, про які заявляє прокуратура Черкаської області, - їх немає, їх взагалі не існувало за фактом", - заявила адвокат.

Петрощук уточнила, що на сьогодні вже третій суд Черкаської області розглядає справу про вбивство Сергієнка, і жоден досі не розпочинав досліджувати докази.

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня 2014 року у м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області за вказівкою жителя Києва дві групи чоловіків викрали та у подальшому вбили журналіста Сергієнка, а його тіло закопали в лісі.

В організації викрадення, катуванні та вбивстві Сергієнка звинувачують Вадима Мельника, Володимира Воронкова, Віктора Горбенка, Валентина Завражина, Максима Русіна та Романа Недибалюка, яких затримували впродовж 2015-2017 рр.

Їм інкримінують ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 146 (організація незаконного позбавлення волі або викрадення людини, вчиненого групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 п. п. 3, 11, 12 ч. 2 ст. 115 (організація вчинення умисного вбивства, тобто умисного протиправного заподіяння смерті людині, вчиненого на замовлення за попередньою змовою організованою групою), ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 194 (організація умисного знищення майна шляхом підпалу, вчиненого організованою групою), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, а також керівництво такою організацією та участь у ній) Кримінального кодексу України.