Компенсація для ОСББ за програмою IQ energy становитиме 40% суми кредиту.

Київ. 12 квітня. УНІАН. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спільно з одним з найбільших в Україні банків з іноземним капіталом «ОТП Банком» у рамках програми IQ energy, яка спрямована на впровадження у житловому секторі України енергоефективних технологій європейської якості, відсьогодні надаватиме кредити на проведення енергоефективних заходів не лише для фізичних осіб, а й для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

«Сьогодні ми раді повідомити про те, що для програми IQ energy відкривається новий етап, а також для нашої співпраці з «ОТП Банком». По-перше, ми збільшили ліміт за цією програмою для «ОТП» на 5,7 млн євро до 15,7 млн євро. По-друге, «ОТП» у рамках цієї програми розпочинає видавати кредити об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків», - сказав Аджунер.

Він зазначив, що компенсація для ОСББ за програмою IQ energy становитиме 40% суми кредиту, а для фізичних осіб - 35%.

Присутній на прес-конференції член правління з роздрібного бізнесу "ОТП Банку" Володимир Мудрий зазначив, що розширення програми на ОСББ стало логічним кроком вперед для банку.

«Логічним кроком вперед є початок цього пілотного проекту щодо фінансування співвласників багатоквартирних будинків, оскільки це відповідає нашій стратегічній меті - зменшенню енергетичної залежності нашої країни», - сказав Мудрий, додавши, що запуск фінансування для ОСББ з метою вжиття енергоефективних заходів дозволить прискорити досягнення мети щодо зниження енергоспоживання в країні.

Він також повідомив, що перші кредити видаватимуться об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, у яких вже є кошти для перших інвестицій, проте їх недостатньо.

«Ми насамперед будемо дивитися на дофінансування проектів з енергоефективності. Друге, ми не висуватимемо якихось жорстких умов щодо того, що обов'язково необхідно переводити весь свій потік коштів в «ОТП Банк» ... Також, що дуже важливо - рівень компенсації, який становить до 40% за програмою, що включає не тільки вартість обладнання, а й вартість всього проекту», - повідомив він.

У свою чергу присутня на прес-конференції керівник програми IQ energy Оксана Булгакова повідомила, що програма IQ energy вже працює два роки, протягом яких було видано понад 17 тис. кредитів на суму понад 450 млн грн на основне обладнання, на супутні товари і на вартість монтажних робіт.

«Після купівлі цих товарів, модернізації житла клієнти програми реєструються на сайті IQ energy. Ми вже зараз маємо близько 16 тис. таких реєстрацій, усі заявки проходять дворівневу верифікацію і на кінець березня вже 11,6 тис. отримали підтвердження на суму 3,378 млн євро. Решта заявок у процесі верифікації та в процесі завершення проекту. У нашій програмі компенсації виплачуються лише після завершення монтажу енергоефективної продукції», - повідомила Булгакова.

Присутній на прес-конференції асоційований директор Департаменту енергоефективності та зміни клімату в Україні, Польщі та на Кавказі ЄБРР Сергій Масліченко підкреслив, що фінансування енергоефективності є пріоритетом у діяльності ЄБРР, зазначивши, що минулого року 70% усього фінансування, яке банк надав Україні, було пов'язане з проектами енергоефективності.

«Ми останні два роки проводили системну роботу, щоб наші банки-партнери почали фінансувати сектор ОСББ, як ви знаєте, ми фінансуємо населення, власників квартир та індивідуальних будинків вже два роки, але ОСББ тільки зараз починаємо фінансувати, і це дуже важлива подія. Ми бачили, що працює державна програма, але для приватних банків цей сектор був незрозумілим, складним і дуже малим», - зазначив він.

Також Масліченко повідомив, що за підрахунками ЄБРР, у житловому секторі України завдяки проведенню енергоефективних заходів можна заощадити 12 млрд куб. м газу, що відповідає річному імпорту газу нашою країною. Однак для цього необхідно 10-15 млрд євро інвестицій.

Довідка УНІАН. Програма IQ energy розроблена Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Загальний обсяг компенсацій на утеплення житла - 15 мільйонів євро. Термін дії програми: до 10 вересня 2020 року. Метою програми є підвищення енергоефективності українського житлового сектора.

Програма реалізовується  через банки - партнери ЄБРР: «УкрСиббанк», «ОТП Банк», «Райффайзен Банк Аваль» та «Креді Агріколь Банк» у співпраці з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P), найбільшим донором якого є Європейський Союз, і Шведським агентством міжнародного співробітництва з розвитку (Sida).

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Починаючи з 1993 року банк взяв на себе сукупні зобов'язання з надання майже 12,1 млрд євро в рамках близько 400 проектів.