Правозахисники фіксують збільшення тиску з боку влади на активістів в регіонах України з початку 2018 року.

Київ. 11 квітня. УНІАН. У Києві відбулась презентація меморандуму про створення Коаліції на захист громадянського суспільства в Україні, підписаний низкою громадських організацій, серед яких представництво Freedom House в Україні та Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ).

Як передає власний кореспондент, у прес-конференції в УНІАН взяли участь виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко, координатор Благодійного фонду «Восток SOS» Олександра Дворецька, заступниця голови правління Центр громадянських свобод Олександра Романцова.

Зокрема, за словами виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченко процес створення коаліції розпочався рік тому.

Як відзначають активісти, Верховна Рада України попри обіцянки депутатів різних фракцій 3 квітня провалила включення до порядку денного депутатські і президентські законопроекти для скасування е-декларацій для активістів.

«З початку 2018 року громадські організації фіксують збільшення тиску на активістів в регіонах. Напади на мирні зібрання та фізичне насилля до окремих громадських діячів залишаються без розслідування і відповідної уваги правоохоронних органів, а в деяких випадках - призводять до вбивства», - зауважила координатор Благодійного фонду «Восток SOS» Олександра Дворецька.

За словами заступниці голови правління Центр громадянський свобод Олександри Романцової тиск на представників громадянського суспільства здійснюється через фіктивні кримінальні справи та перевірки фінансової діяльності організацій.

Тому представники неурядових громадських організацій вирішили створити Коаліцію на захист громадянського суспільства.

«Ми, представники неурядових організацій, правозахисники, громадські активісти, журналісти, юристи та інші небайдужі громадяни, висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу загрозливих тенденцій для громадянського суспільства в Україні та наступу на свободу об’єднань і асоціацій», - йдеться в меморандумі.

Зазначається, що громадянське суспільство відіграє ключову роль на шляху демократичного розвитку країни, для утвердження верховенства права та дотримання прав людини і основоположних свобод.

Активісти переконані, що робота громадських активістів є важливою у боротьбі зі зловживаннями влади, контролі за її діями та сприянні проведенню реформ в Україні.

У меморандумі наголошується, що «встановлення на законодавчому рівні фінансового контролю за антикорупційними активістами в поєднанні із кримінальною відповідальністю та спроби введення подальших невиправданих і непропорційних обмежень для діяльності всіх громадських об’єднань, а також численні випадки переслідування неурядових організацій та окремих активістів, включно зі сфабрикованими кримінальними справами та дискредитаційними кампаніями проти авторитетних організацій та активістів, погрозами й фізичними нападами на активістів при відсутності ефективного розслідування таких випадків створюють перешкоди для розвитку всього громадянського суспільства та є загрозою для демократичних прагнень України як європейської держави».

Представники громадянського суспільства закликають владу негайно вжити всіх необхідних заходів, щоб зупинити різнобічні утиски, які суперечать міжнародним зобов’язанням України щодо свободи об’єднань та асоціацій, а також щодо захисту правозахисників, журналістів та антикорупційних активістів.

«Усвідомлюючи необхідність спільних дій, солідарності в захисті громадянського суспільства в Україні, ми оголошуємо про створення коаліції, яка об’єднає зусилля неурядових організацій, громадських активістів, журналістів, юристів та інших зацікавлених осіб для консолідованої протидії як окремим загрозам, так і спробам системного наступу влади на громадянське суспільство та свободу об’єднань в Україні», - йдеться в меморандумі.

Коаліція на захист громадянського суспільств» є неполітичним об'єднанням і діє на основі принципів поваги до прав людини, ненасильства та недискримінації.

Коаліція ставить перед собою завдання просувати цінності прав людини та ідеї громадянського суспільства, поширювати інформацію про важливість діяльності правозахисників, журналістів та громадських активістів, які діють на захист суспільних інтересів, проводити моніторинг випадків переслідування правозахисників, журналістів та активістів, аналізувати форми тиску на них і загрози їхній діяльності, включно з моніторингом та аналізом законодавства, яке погіршує стан громадського сектору в Україні та розробити систему невідкладних заходів реагування на випадки переслідування та погроз у бік правозахисників, журналістів і громадських активістів, включно з юридичною, інформаційною та іншою допомогою і підтримкою в разі переслідувань.

Також коаліція має намір стимулювати швидке, ефективне і неупереджене розслідування кримінальних справ за фактами нападів на правозахисників, журналістів і громадських активістів, а також притягнення винних до відповідальності і вжиття всіх необхідних заходів для запобігання новим нападам і просувати зміни до національного законодавства таким чином, щоб воно не перешкоджало та не ускладнювало діяльність громадських організацій та окремих активістів, зокрема тих, які докладають зусиль до боротьби з корупцією.

Серед підписантів станом на 11 квітня - Центр інформації про права людини, представництво Freedom House в Україні, Центр Громадянських Свобод, Український незалежний центр політичних досліджень, Благодійний фонд “Восток-SOS”, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), Експертний центр з прав людини, ГО "Кризовий медіа-центр "Сіверський Донець", ГО "Правозахисний ЛГБТ Центр "Наш світ", Бюро соціальних і політичних розробок, БО Інша, ГО “Truth Hounds”, Донецький інститут інформації, Український інститут з прав людини, Платформа прав людини, ГО "Громадянське суспільство онлайн", Луганський обласний правозахисний центр "Альтернатива", Регіональний громадський благодійний фонд "Право і Демократія", Центр економічної стратегії, Кримськотатаський Ресурсный Центр, ЗОБФ "Гендер Зед", ГО "Терго", The Open Dialog Foundation, Молодіжна організація "СТАН", ГО "Театр для діалогу", ГО "Центр підтримки громадських і культурних ініціатив "Тамариск", Громадська організація "МАРТ".