Київ. 10 листопада. УНІАН. Громадські активісти і організації просять президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка не допустити ухвалення нового Генерального плану Києва до 2025 року в існуючому вигляді, а також сприяти в проведенні громадської експертизи цього документа.

Як заявила на прес-конференції в УНІАН головний експерт Реанімаційного пакета Реформ-Київ Леся Шевченко, причиною цього звернення є те, що наслідком прийняття нового Генплану буде легалізація незаконних землевідведень і скорочення доходів столичного бюджету.

«Ми є свідками спроби будівельних магнатів, які представлені в КМДА, в Київській міськраді легалізувати земельний «дерибан» на користь забудовників. Це означає зменшення надходжень до бюджету міста Києва від оренди землі, продажу землі, від пайових внесків. І планується це здійснити шляхом ухвалення нового Генерального плану Києва 2025», - сказала Шевченко.

«Ми звертаємося до президента Петра Порошенка і глави уряду Арсенія Яценюка з проханням узяти під контроль питання Генерального плану Києва 2025. Також ми звертаємося і до політичних сил у парламенті й до депутатів Київської міської ради», - сказала вона.

У свою чергу присутній на прес-конференції директор організації «Відкрите суспільство» Іван Сікора відзначив, що, крім зменшення доходів до бюджету, ухвалення нового Генплану в існуючому вигляді також призведе до ущільнення забудови і скорочення кількості зелених зон у столиці.

«Крім зменшення доходів до бюджету в стратегічній перспективі, це також і погіршення умов життя для киян, тому що фактично ми матимемо ущільнення забудови, переведення значної частини зелених зон в інші види земель з можливістю потім будівництва на цих ділянках різних об'єктів торгівлі та обслуговування», - сказав Сікора.

Водночас експерт сфери містобудування Віктор Глеба відзначив, що активісти наполягатимуть на всебічному обговоренні проекту Генерального плану серед громадськості та жителів міста, а також проведенні громадської експертизи.

«Перше, на чому ми наполягаємо, – це провести громадську експертизу Генерального плану, і така процедура існує. Друге – це провести громадське обговорення», - сказав Глеба.

Крім того, в своєму зверненні до перших осіб держави активісти просять створити окрему робочу групу Кабміну спільно з Адміністрацією президента для ухвалення остаточного рішення про подальшу долю Генплану Києва із залученням громадських організацій і експертів, які не брали участі в його розробці й не одержували коштів із міського бюджету.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня 2013 року архітектурно-містобудівна рада столиці підтримала і рекомендувала передати на експертизу проект генерального плану Києва. За словами начальника комунальної організації «Інститут Генерального плану м. Києва» Сергія Броневицького, проектом нового генплану Києва передбачається реалізація проектів загальною вартістю близько 500 млрд грн в найближчі 15-20 років. При цьому вартість розробки генплану становить 20 млн. грн. У вересні 2014 року мер Києва Віталій Кличко повідомив, що новий Генеральний план розвитку столиці Київрада розглядатиме і затверджуватиме вже наступного року.

Водночас проти ухвалення нового Генплану виступили деякі громадські активісти. Зокрема, представник громадської організації «Київське віче» Вадим Торопов заявляв, що у разі ухвалення цього Генплану забудовники зможуть забудовувати лісопаркові зони, схили Дніпра і навіть такі знакові для столиці об'єкти, як Бабин Яр і Пейзажна алея.

Під час обговорення в Мінрегіоні профільні експерти і представники громадських організацій також розкритикували новий Генплан. Зокрема, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко відзначив, що він розроблений для того, щоб узаконити землевідведення, затверджені при одіозному мері Леоніді Черновецькому. Керівник підприємства «Інститут Генерального плану м. Києва» (дочірнє підприємство компанії «Київпроект») Володимир Чекмарьов наголосив, що в документі присутня безліч помилок і не продумані реальні потреби міста. А заступник голови громадської ради при ГУ МВД у місті Києві Тетяна Шевчук відзначала, що для розробки нового Генплану на період до 2025 року не було жодних підстав, тому що в столиці існує діючий Генеральний план розвитку міста на період до 2020 року. Громадські активісти також висловили обурення з приводу того, що їхні зауваження не були враховані при підготовці Генплану-2025.