Міжнародний благодійний фонд «Діамант України» готовий разом зі шведськими бізнесменами будувати дороги в Україні.

Київ. 5 квітня. УНІАН. Зарубіжні дорожні будівельні компанії скаржаться на перешкоди при виході на український ринок у зв'язку з антиконкурентними діями українських компаній.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Міжнародного благодійного фонду «Діамант Україна» Дерек Поттомсон.

«Головна проблема заходження на ринок України в тому, що тут важко домовитися. Друга причина, це те, що ми - іноземці. Третя причина - це те, що ми хочемо спочатку пояснити, як треба контролювати і від чого це залежить, тому що тут українські компанії нечесно, грають на тендерах. Це означає, що виграє українська компанія, впевнено дає найнижчу ціну. І в майбутньому це дає такий результат, який сьогодні маємо. Якщо хочете якісні дороги, то має бути і належне фінансування. Виходить, що в Україні ніхто не дивиться, що, коли компанія на тендері заявить, що зробить 1 кілометр за якусь ціну, чи зможе вона це зробити. А вона покладе так званий «килимок» на асфальт і це називатиметься дорогою. Наші аналітики чітко знають, скільки має коштувати цей 1 кілометр. Але той ресурс, який Україна дає на дороги, його точно замало, щоб вони були як шведські», - сказав він.

Поттомсон також повідомив, що «Діамант України» разом зі шведськими бізнесменами готові побудувати дороги в Україні.

«В Україні є кілька компаній, з якими можна співпрацювати, але їх можна полічити на пальцях руки. Україна повинна мати дороги такі ж, як у Євросоюзі. «Діамант Україна» разом зі шведськими бізнесменами готові побудувати дороги. Ми зробили прес-конференцію в Одесі і пропонували свою допомогу, але ніхто не звернувся до нас. Сподіваюся, після цієї конференції на нас звернуть увагу. Ми хочемо допомогти Україні робити якісні дороги», - сказав він, додавши, що фонд «Діамант України» має договір про співпрацю з будівельною компанією« Блумквіст Стокгольм АВ».

При цьому Поттомсон зазначив, що шведські будівельні компанії готові наймати українських робітників, а контроль здійснюватимуть шведські робітники.

«Ми готові вам пояснити, як контролювати якість українських підрядників, допомагати, і ми готові вам побудувати дороги. Ми готові шведські розробки залишити в Україні. Також, при будівництві доріг ми найматимемо українських робітників, а контроль здійснюватимуть шведські робітники», - сказав він.

Також, Поттомсон повідомив, що вже звернулися в «Укравтодор» з пропозицією співпраці.

«Ми очікуємо відповіді від «Укравтодору», готові працювати в Україні хоч завтра», - наголосив він.

Також присутній на прес-конференції представник компанії «Блумквіст Стокгольм АВ» Крістер Мелін повідомив, що його компанією було проведено дослідження стану доріг в Україні.

«Ми зробили аналіз доріг в Одеському регіоні. Результати свідчать про те, що треба все робити заново. Треба поміняти схему будівництва доріг. Спільно з «Діамант Україна» вирішили, що допомагатимемо в цій, а також у соціальній сфері. Є щонайменше чотири шведські компанії, які хочуть і готові працювати в Україні. 100 км доріг ми одразу готові будувати», - сказав він, додавши, що шведські компанії готові працювати в борг, але під гарантії влади України.

Також присутній на прес-конференції експерт з будівництва доріг Коні Седерхольм зазначив, що в Україні не дотримуються нормативів будівництва доріг.

«Асфальт, який лежить на українських дорогах містить мало бітуму, процеси укладання асфальту порушено. В Україні дуже багато матеріалу, з якого можна зробити якісну дорогу», - сказав він.

Седерхольм зазначив, що в Швеції зараз будують дороги, які розраховані на 60 років експлуатації, а перший невеличкий ремонт їм може знадобитися не раніше, ніж через 8 років після введення в експлуатацію.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор Асоціації роботодавців Півдня України й економічний експерт Геннадій Чижов зазначив, що благодійний фонд «Діамант Україна» готовий займатися й іншими проектами в Україні.

«Справа в тому, що благодійний фонд «Діамант України» пропонує комплексний і системний підхід. Вони пропонують у будь-якому місті України, зокрема, зверталися до місцевої влади в Одесі, реконструювати, навести порядок, озеленити, поставити сміттєві баки європейські. Два квартали мінімум, але офіційної відповіді поки що немає. Вони пропонують розв‘язання проблеми, тисячі квартир, внесок в соціальну інфраструктуру», - сказав він.

У прес-конференції взяли участь президент Міжнародного благодійного фонду «Діамант Україна» Дерек Поттомсон; виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Діамант Україна» Олена Чорна; експерт з будівництва доріг Коні Седерхольм; представник компанії «Блумгвіст Стокгольм АВ» Крістер Мелін, керівник благодійної організації «Благодійний фонд «Місія С.О.С» Наталія Ткаченко-Ритвіна; економічний експерт Геннадій Чижов.