Вони заявили, що схвалений 1996 року Основний Закон спотворили, тому державі потрібна нова Конституція.

Київ. 5 квітня. УНІАН. В Україні необхідно змінити Конституцію й ухвалити її на референдумі.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили експерти.

«Свого часу наш предок Пилип Орлик започаткував першу Конституцію України. Вона фактично окреслила наші території на той час, вона установила, що Україна є незалежною ні від Московії, ні від Польщі... Це та перша Конституція, після якої інші держави почали розробляти свої законодавчі акти, які встановлювали конституційний лад», - заявив позафракційний народний депутат, перший командир добровольчого батальйону «Айдар» Сергій Мельничук.

За його словами, нинішнє керівництво України порушує Основний Закон.

«Та, що була прийнята уже в незалежній сучасній Україні, була найкращою Конституцією сьогодення, але кожен президент, приходячи до влади, намагався змінити її під себе, узурпувати владу, і найвищого цинізму досягло це, звичайно, теперішній устрій, це керівництво країни, яке Конституцію країни зневажає, бруднить її і робить паралельне законодавство. І, на мою думку, гібридну війну веде саме наша верхівка, яка під гібридом фактично набиває собі кишені й узурпує владу, провадить геноцид української нації», - додав він.

Колишній генеральний прокурор, екс-суддя Конституційного суду України Віктор Шишкін також висловився за необхідність внесення змін до Основного Закону.

«Я був категоричним противником будь-яких змін до Конституції, тому що вважав, що Конституція достатньо відповідає на всі запитання, а там, де щось не зрозуміло, є Конституційний суд, який дає тлумачення… Але за цей період Конституцію так спотворили, так вихолостили той текст 1996 року, що я на сьогодні починаю думати про те, що нам потрібно прийняти новий текст Конституції», - сказав він.

При цьому Шишкін вважає, що нову Конституцію необхідно ухвалювати на референдумі.

«Можна чи не можна сьогодні змінити Конституцію? Можна і для цього є механізм… Шляхом референдуму прийняття нового тексту Конституції», - додав він.

Мельничук також наголосив на необхідності докласти всіх зусиль, щоб зібрати однодумців й обговорити нову «народну Конституцію», яка буде написана спільними зусиллями.

«Ми маємо об’єднати всі протестні сили, все-таки для того, щоб ці зміни пройшли. Тому, я думаю, потрібно зробити відповідний рух на захист Конституції. І під цим знаменом йти далі, фіксувати все», - резюмував депутат.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/79032