Очікується, що участь у акції візьмуть близько тисячі осіб.

Київ. 28 березня. УНІАН. Представники націоналістичних сил завтра вранці пікетуватимуть будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації з вимогою висловити недовіру та на час слідства відсторонити Олексія Савченка від виконання обов’язків губернатора.

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«На фоні всіх обставин, які склалися з доведенням до самогубства льотчика, Героя України (йдеться про в.о. керівника Миколаївського аеропорту Владислава Волошина), на фоні всіх корупційних скандалів навколо аеропорту, ми, як об’єднані сили націоналістів, як партія «Національний корпус», як партія «ВО «Свобода» та «Правий сектор» виходимо в підтримку громадських організацій та громади міста Миколаєва задля чітких вимог», - заявив керівник центрального штабу партії «Національний Корпус» Родіон Кудряшов.

Так, наголосив представник партії, вони вимагають від обладміністрації Миколаївщини на час слідства відсторонити Савченка від виконання обов’язків губернатора.

За словами Кудряшова, Савченко «всілякими методами, за допомогою своїх посіпак у правоохоронних органах, у обладміністрації намагається нівелювати цей конфлікт».

«Згідно чинного законодавства обладміністрація повинна висловити недовіру Олексію Савченку і відсторонити його на час слідства від обов’язків губернатора», - наголосив він.

Крім того, Кудряшов зазначив: «Ми знаємо і ми маємо чітку інформацію, що готується до цієї акції напряму Олексій Савченко, який ангажує так званих тітушок, ангажує людей».

Своєю чергою, заступник голови Київської міської організації «ВО «Свобода» Олександр Солонько висловив думку, що Савченко з огляду на ситуацію мав би самоусунутися на час розслідування. «Я вже не кажу про відставку», - додав він.

Представник «Свободи» також висловив невдоволення тим, що у Адміністрації президента «відмовчуються з приводу дій свого підлеглого і можливих злочинних дій свого підлеглого».

Крім того, речник партії «Національний Корпус» Олександр Алфьоров наголосив, що їхня акція має безстроковий характер.

«В разі, якщо наші дії не викличуть адекватного розуміння, то ми будемо блокувати адміністрацію, поки дві третини депутатів не визнають відсторонення Савченка від його посади», - сказав він.

За словами Алфьорова, крім блокування учасники акції допускають і «інші дії», пов’язані з тим, аби депутатський корпус Миколаївщини почув громадських активістів.

Він зауважив, що очікується, що участь у акції візьмуть близько тисячі осіб. Крім представників «Національного корпусу», «Свободи» та «Правого сектора», йдеться і про громадських активістів Миколаївщини – з понад 30 громадських організацій.

Як повідомляв УНІАН, учасник АТО, військовий льотчик, в.о. керівника Миколаївського аеропорту Владислав Волошин 18 березня скоїв самогубство у Миколаєві у власній квартирі, вистріливши з бойового пістолета. Родина в той момент перебувала вдома. Постраждалий був терміново госпіталізований, але помер у лікарні.

За свідченнями родичів, Волошин останнім часом перебував у пригніченому стані та висловлював тривожні наміри.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) та ст. 120 (доведення до самогубства) Кримінального кодексу України.

Після інциденту місцеві ЗМІ оприлюднили нібито листування невідомого з Волошиним, в якому загиблий розповідає про конфлікт з головою Миколаївської облдержадміністрації Олексієм Савченком. У чаті Волошин повідомляє про «махінації» при реконструкції будівлі аеропорту, про бажання піти з посади, про думки, пов'язані з можливою смертю.

Також в листуванні Волошин надає копії доручень Савченка, копію висновків перевірки Державної аудиторської служби про ремонтні роботи в аеропорту. При цьому Волошин нібито хотів написати заяву на звільнення, але Савченко продовжив контракт.

Повідомлялося, що слідчі розглядають п'ять версій у справі про загибель Волошина: самогубство у стані душевного хвилювання; самогубство, скоєне у зв’язку з професійною діяльністю на посаді в.о. директора; самогубство через відносини в родині; самогубство через можливі конфлікти під час проходження служби у Збройних силах України; нещасний випадок при поводженні з вогнепальною зброєю.

У ході розслідування справи було допитано Савченка, про що заявив начальник ГУ НП України в Миколаївській області Юрій Мороз. За його словами, Савченко заявив, що мав із Волошиним лише робочі стосунки.

«Ніяких погроз, ніяких примусів до підписання тих чи інших документів не було», - зазначив Мороз.

Також, за його інформацією, поліцейським вдалося встановити, що на початку березня Волошин перебував у піднесеному настрої через те, що губернатор пообіцяв йому сприяння в отриманні власного житла після запуску аеропорту.

Крім того, Мороз додав, що Волошин мав намір скоїти суїцид ще влітку 2016 року.