77% українців виконують у Польщі фізичну роботу, 16% - роботу у сфері послуг, лише 3% виконують інтелектуальну роботу.

Київ. 27 березня. УНІАН. Більшість українських мігрантів (60%) їздять на заробітки до Польщі на короткий термін - 1-3 місяці, повідомив керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович на прес-конференції в УНІАН, презентуючи результати соціологічного дослідження, проведеного в Україні на замовлення польської компанії Personnel Service серед 400 українців, які впродовж останніх 5 років працювали в Польщі.

«60% українських заробітчан перебувають на заробітках у Польщі близько 1-3 місяців. Тобто це підтвердження того, що наші співвітчизники їздять на заробітки короткостроково», - сказав він.

Антипович також зазначив, що майже 60% опитаних за 5 років їздили на заробітки до Польщі приблизно 3 рази, чверть опитаних були на заробітках не більше одного разу, 16% їздили працювати до Польщі більш як 5 разів і лише 7% працюють там на постійній основі.

За словами експерта, 77% українців виконують у Польщі фізичну роботу, 16% - роботу в сфері послуг, лише 3% виконують інтелектуальну роботу і 1% займають керівні посади.

«Більшість українців вибирають 2 сфери для роботи в Польщі - це сільське господарство (34%) і будівництво та ремонт (32%). 8% становить робота вдома, 7% - ресторанний бізнес, 5% - догляд за людьми похилого віку», - зазначив Антипович.

За його словами, близько 62% серед опитаних українських трудових мігрантів планують працювати в Польщі і лише 11% з них розраховують залишитися там назавжди.

Експерт додав, що, згідно з дослідженням, 53% українців вибирають Польщу як країну для працевлаштування через географічну близькість. На другому місці - бажання більше заробити (44%), а на третьому - низький мовний бар'єр (34%).

Генеральний директор Всеукраїнського об’єднання крюінгових компаній В’ячеслав Кисловський повідомив, що 130 тис українських моряків знаходяться сьогодні на світовому флоті. "Ці люди є висококваліфікованими спеціалістами, затребувані за кордоном. Мінімальна заробітна платня моряків складає $1800 на місяць, ставки капітанів-від $1000 на день. Вітчизняні моряки пересилають на рік додому близько $2 млрд, з яких $1 млрд 200 млн ідуть до одного міста  - Одеси. В той же час влада ускладнює ведення бізнесу для українських компаній, які працевлаштовують моряків. Всі законодавчі акти, які приймаються сьогодні, ніяким чином не покращують ситуацію у цій галузі», - акцентував В. Кисловський.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук зазначив, що Україна знаходиться на тому етапі розвитку, коли трудові мігранти є досить суттєвою складовою української економіки і ті кошти, які щороку надходять від них додому, справді складно порахувати. "Звичайно, позитивом є той факт, що в Україну від трудових мігрантів заходять такі кошти, які є значно більшими за будь-які офіційні інвестиції. В українських реаліях ми маємо максимально лояльно відноситись до діяльності, пов’язаної з трудовою міграцією і принаймні, жодним чином не намагатись заважати їй. В тому числі бюрократичними препонами, тому що за всіма цими діями як правило виникають можливості для корупції», - додав Борис Кушнірук.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник акцентував, що за статистикою Державної служби зайнятості в 2017 році через ліцензовані компанії посередники на роботу в Польщу виїхало 12,4 тис осіб (а по всьому світу таким чином працевлаштовано 83,8 тис українців), в той же час, за інформацією польського уряду, ця країна видала в 2017 році 1 млн 700 тис запрошень для українців на роботу. "Звичайно, треба враховувати, що деякі українці отримують запрошення, але не їдуть на роботу, а деякі використовують два запрошення на рік, але я ще раз хочу порівняти ці дві цифри – 1 млн 700 тис та 12,4 тис. Висновок дуже простий – більшість українців працевлаштовуються в Польщі за допомогою «сірих» посередників чи відвертих шахраїв. Що робить українська держава сьогодні для вирішення цієї проблеми? Вона ускладнює ведення бізнесу для легальних компаній – посередників з України», - наголосив В. Воскобойник.