Понад рік представники БМПЗ намагаються довести свої права на власність заводу.

Київ. 26 березня. УНІАН. Керівництво Братського олійнопресового заводу (БМПЗ) в Миколаївській області просить владу відновити їхнє право контролю над підприємством, втрачене в результаті рейдерського захоплення заводу.

Про це повідомив представник БМПЗ Василь Доценко на прес-конференції в УНІАН.

За словами Доценка, керівництво підприємства, захопленого рейдерами більше року тому, боротиметься до кінця, щоб відновити свої права на власність. «Я хочу звернутися до уряду, службових осіб, які допускають це (рейдерські захоплення - УНІАН), а дехто і покриває. Давайте все-таки об'єднаємося, щоб зберегти Україну, створювати підприємства, робочі місця і поповнювати бюджет», - зазначив він.

За словами Доценка, захоплення БМПЗ було здійснено 13 січня 2017 року шляхом підробки документів. Він зазначив, що загарбники вчинили незаконні реєстраційні дії, фактично переписавши підприємство на підставну особу.

«Наш випадок не поодинокий. Є ряд підприємств, які захопила або захоплює одна і та сама група людей. І основною причиною цього (рейдерських захоплень - УНІАН) є бездіяльність і потурання поліції, правоохоронних органів, судової системи і Міністерства юстиції, які дозволяють цьому відбуватися», - зазначив Доценко.

Член Ради громадської організації «Бізнес-Варта» адвокат Тетяна Козаченко, яка була присутня на прес-конференції, заявила, що ця підставна особа того ж дня передала корпоративні права офшорній компанії та уклала договір оренди з іншою українською компанією - «Олтрейд 2016».

«Лише уявіть, хлопець, який працює мийником машин, купив нібито за один день завод, вартість якого 8 млн дол., за 50 тис. грн, відразу перепродав і здав в оренду», - зазначила Козаченко.

За її словами, для того, щоб купити завод, корпоративні права підпису на протоколі мають бути завірені нотаріусом - як з'ясували власники заводу, його орендарі, нотаріус ніколи не засвідчував підпису. Вона додала, що нотаріус навіть не мав таких порядкових номерів, тобто цього немає в державних реєстрах.

При цьому Козаченко зазначила, що незважаючи на те, що протоколу про купівлю по суті не існує, державний реєстратор у Краматорську за один день змінив власників заводу.

Адвокат заявила, що злочинці на основі підробленого протоколу за допомогою миколаївської поліції і прокуратури, за допомогою приватної охоронної компанії «Борисфен» зайшли на завод і вигнали звідти всіх.

«Що зробила держава за цілий рік? Суди не розглядають справи, ухиляються, прокуратура і поліція проводить безліч номінальних слідчих дій, які ні до чого не приводять, тому що на заводі досі перебувають злочинці», - підкреслила Козаченко.

Вона повідомила, що завтра, 27 березня, в Апеляційному суді Києва розглядатиметься справа про скасування реєстраційних записів, за якими завод від реального власника був переоформлений на загарбників.

Директор заводу БМПЗ Анатолій Доценко, який також був присутній на прес-конференції, заявив, що така бездіяльність держави є геноцидом проти українського бізнесу.

«Якщо держава не захищає бізнес, то це можна назвати геноцидом проти українського бізнесу, у якого немає можливості захистити себе самого», - заявив Доценко.

Як повідомляв УНІАН, для протидії рейдерським атакам Кабінет міністрів 9 серпня 2017 року прийняв рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту.

На думку ряду експертів, для вирішення проблеми рейдерства в Україні необхідно посилити відповідальність держреєстраторів за незаконні дії, а також передбачити механізми для уникнення подвійної реєстрації.

Президент України Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ у листопаді 2017 року підтримав цю ідею, виступивши за ліквідацію подвійних земельних реєстрів і створення на їх базі єдиного реєстру, який міститиме всю необхідну інформацію про земельні ділянки.

7 грудня минулого року Міністерство юстиції України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства і народними депутатами розробили законопроект про захист майнових прав у сфері земельних відносин, ухвалення якого сприятиме боротьбі з аграрним рейдерством в Україні.