Київ. 5 листопада. УНІАН. 3 листопада стартувала краудфандингова кампанія для нового фільму Михайла Іллєнка "Толока", який є екранізацією твору Тараса Шевченка.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив сам Іллєнко, який є автором сценарію, режисером-постановником та генеральним продюсером кінофільму.

«Це екранізація невеликого вірша Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості». Цей вірш, як і вся творчість Шевченка, дуже актуальний», - сказав він.

Відео дня

Іллєнко зауважив, що у фільмі «толока, - це така стратегема порятунку України після кожного нещастя». «Збираються люди і піднімають хату після того, як від неї нічого не залишилося. Це диво воскресіння. І жодна хата в Україні ніколи не була скраю, хоч нам і старанно прищеплюють це прислів’я», - підкреслив він.

За словами режисера, було відзнято вже 45% фільму. «Як це вимагає закон, половина грошей – це державні гроші, фінансувалися через Держкіно… А друга половина – інвестор. І коли закінчилися гроші Держкіно, то гроші інвестора так і не почалися, ми їх не дочекалися фактично й досі», - відзначив Іллєнко.

Таким чином, зйомки фільму зупинилися ще у липні 2013 року, хоча прем’єра була призначена на березень 2014 року – до 200-річчя Шевченка. Іллєнко підкреслив, що вже протягом 50-ти років не було жодної екранізації творів Шевченка.

«Зараз ми сподіваємося реанімувати весь процес», - наголосив режисер, додавши, що цього року Верховна Рада «затвердила постанову, згідно з якою фільм буде фінансуватися 100%-но з Державного бюджету».

Іллєнко наголосив, що вони мають бути готові продовжувати зйомки, коли відповідна постанова «перетвориться на гроші». «Постанова поки що на гроші не перетворилася, але стартова готовність у нас є», - сказав він.

Водночас, за словами автора сценарію, кошторис фільму було затверджено ще у 2012 році, і наразі він уже «не відповідає дійсності». «Постанова Верховної Ради стосується саме того кошторису. Дай Боже, щоб ці гроші були, але нам їх уже не вистачає», - наголосив Іллєнко.

Так, кампанія колективного фінансування фільму здійснюватиметься через інтернет-платформу «Спільнокошт», яка дозволяє усім охочим долучитись до фінансування проекту.

Координатор «Спільнокошту» Віта Базан зазначила, що «Спільнокошт» як і толока – це є запрошення до певного діалогу, через який ми би хотіли, щоб люди стали співтворцями, співінвесторами майбутнього фільму».

Водночас, зв'язковий з громадськістю платформи Денис Бортніков зауважив, що за 200 днів за допомогою проекту планується зібрати 2 млн гривень, що буде фактично наймасштабнішою краудфандинговою кампанією в українському кіно на сьогодні.

Він також додав, що подібні кампанії користуються успіхом у світі. Зокрема, у Іспанії громада на зйомки фільму зібрала понад 300 тис. євро.

Режисер під час прес-конференції також представив плакат, створений для фільму відомим українським художником і музикантом Валерієм Вітром. Крім того, було презентовано новий тізер кінофільму «Толока».