Також вони розпочинають підготовку до всеукраїнського страйку пасажирських перевізників з пропозицією зняття з посади міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Київ. 23 березня. УНІАН. Представники транспортної галузі, які цього тижня мітингували під будівлею Кабінету міністрів України, виступають за скасування постанови Кабміну про внесення змін до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, про що заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив адвокат Олександр Вишневий, завдяки прийнятим змінам конкурси переходять з ведення Укртрансбезпеки до Міністерства інфраструктури, а всі перевізники, які подали заявки, автоматично вважаються переможцями.

«Якщо раніше у міністерства не було впливу на проведення конкурсів, то на сьогодні у зв'язку з внесеними змінами вони самі розпочали ці конкурси проводити», - сказав він.

За словами адвоката, чиновники тепер отримують монополію на прийняття рішень по тендерах, можуть не допускати перевізників на будь-якому етапі, мають право визнати або не визнати рішення конкурсного комітету, яке раніше було обов'язковим до виконання.

«Зараз комітет стає дорадчим органом, він може тільки рекомендувати організатору прийняти і визначити того чи іншого перевізника», - сказав Вишневий.

Також він зазначив, що організатор у разі виявлення будь-яких порушень може скасувати рішення конкурсного комітету і навіть своє рішення, тому немає гарантій, що дане право не буде використано з умислом одержання неправомірної вигоди.

За його словами, головними критеріями для участі в конкурсі стають наявність нових автобусів і попереднього досвіду проведення перевезень, а такі умови, як кількість офіційно працевлаштованих у штаті підприємства працівників, сертифікат відповідності, що працюють механіки і медики, виключаються з переліку обов'язкових.

Адвокат Богдан Хмельницький вказав на те, що дана постанова Кабміну може призвести до хаосу на ринку пасажирських перевезень, оскільки учасники конкурсів подаватимуть заявки на прибуткові маршрути.

«Якщо ця постанова, а вона вже прийнята, буде діяти, а перевізники, асоціації, профспілки не зможуть переломити цю ситуацію, тоді один чиновник регулюватиме визначення перевізника, а сама змагальність зникне», - сказав він, додавши, що варто також очікувати збільшення числа нелегальних перевізників.

Голова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту Віктор Гербеда заявив, що Міністерство інфраструктури продавлюванням постанови Кабміну фактично поставило вітчизняних перевізників на межу знищення, відкривши дорогу транснаціональним корпораціям.

«Наші підприємства, на жаль, є неконкурентоспроможними щодо іноземних, які зайдуть на цей ринок ... Пропонується у ручному режимі запускати в Україну транснаціональні компанії, які ці підприємства розчавлять, як бліх, тому що економічно там нема з ким боротися», - сказав він .

Також учасники прес-конференції повідомили, що починають підготовку до всеукраїнського страйку пасажирських перевізників з пропозицією зняття з посади міністра інфраструктури Володимира Омеляна.