Верховна Рада завтра у першому читанні розглядатиме відповідний законопроект, у якому міститься 65 поправок до 9 чинних законів.

Київ. 21 березня. УНІАН. Зоозахисники закликають парламентаріїв ухвалити закон, яким за жорстоке поводження з тваринами передбачено покарання у вигляді позбавленні волі на строк від 3 до 5 років.

Про це вони заявили на під час прес-конференції в УНІАН на тему: «Рух живодерів-догхантерів в Україні. Хто винен і як його зупинити?».

Відео дня

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що відповідний законопроект № 6598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» парламент має розглянути завтра у першому читанні.

«Законопроект передбачає регулювання кількості безпритульних тварин гуманним способом. Совковський варіант, який діє з 1933 року, що в собак і котів можна стріляти, – прибирається, щоб не створювати базу для таких покидьків як догхантери», - сказав він.

Своєю чергою експерт з питань захисту тварин Наталія Вишневська наголосила, що законопроектом № 6598 передбачено 65 поправок до 9 чинних законів, серед яких дуже багато змін щодо посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та впровадження механізмів притягнення до відповідальності за насильницькі дії, спрямовані на тварин.

«Зокрема, законопроект вводить пряму заборону на масову евтаназію тварин. Також законопроект вводить зобов’язання слідчих та прокурорів направляти трупи загиблих тварин на експертизу, тому що судово-ветеринарна експертиза є основною підставою для того, щоб притягати до відповідальності за такий злочин. Законопроект також посилює відповідальність за насильницькі дії стосовно тварин – передбачається арешт від 3 до 5 років», - повідомила Вишневська.

За її словами, крім того, законопроектом також вносяться суттєві зміни до терміну «жорстоке поводження з тваринами».

«До цього часу це було доволі розмите формулювання. Ми пропонуємо конкретні речі, які пов’язані з тим, що вбивство, каліцтво, тортури, отруєння будуть вважатись жорстоким поводженням з тваринами», - сказала експерт.

Водночас директор зоозахисної організації «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина наголосила, що міжнародний фонд, який вона представляє, реалізує проекти допомоги безпритульним тваринам у Європі та Азії.

«І лише в Україні і ще в Росії є такий рух як догхантерство. В інших країнах – це нонсенс. Догхантери масово знищують безпритульних тварин, у тому числі і тих, які вже стерилізовані та вакциновані. Вони їх відстрілюють та отруюють, і від цього потерпають також і домашні тварини, які можуть підняти на вулиці шматочок ковбаси, наповнений препаратами, що вбивають тварин. Від цих препаратів тварини помирають у жахливих муках. Догхантери пишуть на своїх сайтах, що це гуманна смерть для тварини, але жодна нормальна людина та ветеринарний лікар вам цього не підтвердить. Тому законопроект № 6598 покликаний зупинити популяризацію дій, які направлені на вбивство та знущання над тваринами. За жорстоке поводження має бути покарання» , - додала вона.

Своєю чергою координатор громадської організації «Форум порятунку Києва» Оксана Костюкевич підкреслила, що догхантерів наразі дуже складно притягнути до відповідальності. Вона висловила сподівання, що народні депутати ухвалять законопроект №6598, що допоможе зоозахисникам добиватися притягнення до відповідальності людей, які жорстоко поводяться з тваринами.