150 млн жителів Європи страждають на хронічні алергічні захворювання.

Київ. 19 березня. УНІАН. У Києві 21 березня відбудеться презентація сучасного мультикомпонентного аналізатора алергенів ALEX (Австрія), що дозволяє на молекулярному рівні визначати більшість алергенів.

Про це повідомили учасники прес-конференції в УНІАН.

За словами медичного директора компанії «Дансон фарма», виконавчого директора Української асоціації функціональної медицини Сергія Юр'єва, вперше в Україні алергологічний центр клініки сімейної та функціональної медицини «FxMed» представить широкому загалу фахівців мультикомпонентний тест-аналізатор.

«Тест ALEX (Allergy Explorer) розроблений MedTech, компанією Macro Array Diagnostics (MADx, Австрія) з використанням нанотехнологій. Він визначає 99% усіх клінічно важливих алергенів і алергенних молекул. Тест являє собою чіп, на якому за допомогою нанотехнології розміщено 160 екстрактів алергенів і 122 алергенні молекули пилку дерев, трав і бур'янів, алергенів тварин і комах, грибів та їжі. Це найсучасніший і високотехнологічний тест у галузі діагностики алергії. Також для тесту береться кров не з вени, а з пальця. Це важливо для проведення аналізу у дітей раннього віку. Він тепер буде доступний на ринку лабораторних послуг України», - сказав Юр'єв.

Він акцентував, що швидка і точна діагностика дозволить призначити своєчасне необхідне лікування від алергічних захворювань і попередити подальший розвиток хвороб.

«За допомогою цієї технології людина фактично отримує свій алергологічний паспорт. Мультикомпонентний тест дозволить швидко, якісно і доступно отримати профіль сенсибілізації, який визначає рівні специфічних імуноглобулінів до алергенів, що відповідають за розвиток алергічних реакцій у пацієнта, одночасно вимірює їх рівень у крові і за результатами дає можливість лікарю підібрати єдино правильне лікування алергії, рекомендувати дієту і профілактичні заходи. Особливо це важливо для пацієнтів з можливістю розвитку алергічних реакцій негайного типу - анафілаксії», - зазначив Юр'єв.

За словами експерта, в усьому світі алергія є найпоширенішим захворюванням. «Чим більш економічно розвинена країна, тим більше в ній пацієнтів з алергією. 150 млн європейців хворіють на хронічні алергічні захворювання. Це приблизно 45% населення Євросоюзу, з них 8% люди, які схильні до анафілаксії - група смертельного ризику. 7 млн європейців страждають тільки на харчову алергію», - повідомив Юр'єв.

Як сказала головний лікар алергологічного центру клініки «FxMed» Олена Московенко, в Україні близько 35% людей, які хоча б раз у житті звернулися до алерголога.

«Дуже багато замикаються на рівні сімейного лікаря або взагалі не лікуються. Тому я вважаю, що реальні цифри вищі, ніж у Європі. Ймовірно, що вони сягають 50-60%. Найяскравіші прояви алергії - цілорічний нежить (алергічні цілорічні риніти), бронхіальна астма, навіть у немовлят до року, це різноманітні дерматити. Ми маємо готуватися, що кількість хворих з алергією буде зростати», - заявила Московенко.

За її словами, рання діагностика алергічних захворювань дозволяє проводити адекватне лікування і профілактику важких ускладнень, таких як бронхіальна астма, а також зменшує можливу інвалідизацію алергіків, пов'язану з бронхіальною астмою.

«Правильне своєчасне лікування дає можливість повноцінного життя, знижує економічні витрати на етапі діагностики та контролю ефективності лікування алергічних захворювань. Якщо є алерген - є можливість боротися з ним. Якщо його немає - його потрібно шукати. Це єдиний шанс, який дозволить провести ефективне лікування, дати перспективу для пацієнта. Тому розраховувати, що сам пацієнт допоможе нам, лікарям, встановити діагноз, не завжди правильно. Тут допоможе найсучасніша діагностика», - сказала Московенко.

Як повідомили учасники прес-конференції, презентація аналізатора алергенів ALEX за участю понад 150 лікарів-алергологів відбудеться 21 березня о 13.30 в конференц-холі «Інверсія» (вул. Володимирська, 49а).

Детальна інформація: https://fxmed.com.ua/uslugi/allergologicheskij-centr/