Київ. 3 листопада. УНІАН. Командир батальйону спеціального призначення «Донбас», кандидат у народні депутати від партії «Самопоміч» Семен Семенченко вважає питання захисту України головним на переговорах про створення коаліції у новообраній Верховній Раді.

Про це Семенченко сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Семенченко, який є учасником переговорної групи щодо створення коаліції у парламенті 8-го скликання, має намір запропонувати на цих переговорах домовитися про внесення змін у воєнну доктрину України.

“Нам необхідно внести зміни в закон України “Про воєнну доктрину в Україні”. Там не визначений ймовірний супротивник, там взагалі відсутня будь-яка згадка про це, необхідно чітко прописати критерії, яким чітко відповідає агресор. Де-факто, зараз цьому відповідає Росія”, - сказав він.

Крім того, він вважає, що необхідно прибрати будь-які згадування про позаблоковий статус держави, “оскільки тільки зараз в системі колективної безпеки ми можемо дійсно за наявності сильної армії зберегти свою незалежність”.

Комбат «Донбасу» також наголосив, що громадян зараз найбільше цікавить, яким чином захищена Україна.

“Я пропоную ставити це питання попереду всіх питань на переговорах про створення коаліції”, - зазначив він.

Крім того, Семенченко вважає за необхідне передбачити у воєнній доктрині звільнення та повернення анексованого Росією Криму.

Як повідомляв УНІАН, за результатами парламентських виборів 26 жовтня, до ВР 8-го скликання проходять партії «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальна партія та «Опозиційний блок».

У переговорах про створення коаліції беруть участь представники «Народного фронту», «Блоку Порошенка» та «Самопомочі».

Крім того, командир батальйону спеціального призначення «Донбас» Семен Семенченко наголошує на необхідності будівництва фортифікаційних споруд у Запорізькій області для захисту від можливого наступу терористів з території Донецької області.

Про це Семенченко сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Він заявив про існування реальної загрози нанесення удару супротивником за декількома напрямками.

“Це не означає, що цей удар буде. Нам необхідно зараз вжити всіх необхідних заходів для того, щоб цей удар не відбувся. Єдиний спосіб це зупинити – це бути готовим”, - сказав Семенченко.

При цьому він звернув увагу, що на даний момент у Запорізькій області немає голови державної обласної адміністрації, а також заявив про бездіяльність «Укравтодору» в цьому регіоні у питанні будівництва укріплень.

«Укравтодор», який разом з інженерними батальйонами повинен забезпечувати будівництво фортифікаційних споруд на шляху ймовірного удару, нічого для цього не робить”, - сказав комбат «Донбасу».

Він висловив переконання, що необхідно об’єднати зусилля Міністерства оборони, загонів територіальної Самооборони і всіма, хто готовий брати на себе відповідальність за захист своєї землі, й будувати фортифікаційні споруди у Запорізькій області.

“І якщо потрібно - брати за «шкірку» й “Укравтодор”, й інших товаришів… Немає губернатора, значить працювати з виконуючим обов’язки губернатора…”, - зазначив він.

За словами Семенченка, з цього приводу він же зустрічався з міністром оборони Степаном Полтораком.

До того ж, командир батальйону спеціального призначення «Донбас» Семен Семенченко заявляє, що бойовики використовують полонених бійців батальйону на примусових роботах з відбудови міста Іловайськ Донецької області, яке бойовики ж самі і зруйнували.

Про це він сказав сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Семенченко нагадав, що одним з пунктів мінських домовленостей була умова стосовно невідкладного звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

“Уже більше місяця тільки бійців «Донбасу 100 осіб, а зараз 92, знаходяться в полоні у терористів. Вони не мають навіть статусу полонених. Вони мають незрозумілий мені статус і використовуються на примусових роботах нібито по відновленню Іловайська, який зруйнували самі ж терористи”, - зазначив він.

Також, за його словами, “всі зусилля групи з обміну заручників наштовхуються на неконтрольованість терористів, на їх небажання виконувати власноруч підписані угоди”. При цьому Семенченко продемонстрував копію мінських домовленостей з підписом одного з ватажків бойовиків Захарченка.

Разом з тим він пояснив, що, “крім бійців «Донбасу», всього близько 400 осіб досі відносяться до заручників”, а саме це солдати Збройних сил України, волонтери, прикордонники, працівники міліції, які утримуються бойовиками.

На уточнююче запитання він повідомив, що кількість заручників на сьогодні становить 415 осіб. Ці всі люди, за його інформацією, підтверджені за списками.

Він також додав, що інформація про нелюдські умови утримання не підтвердилася, і що “умови більш-менш стерпні”.

Командир батальйону “Миротворець”, кандидат в народні депутати від партії «Народний фронт» Андрій Тетерук заявляє, що на так званих «виборах» 2 листопада на підконтрольних терористам територіях місцеві жителі йшли голосувати, щоб отримати їжу.

Про це Тетерук заявив на прес-конференції в УНІАН.

“Люди за це (участь у «виборах» — УНІАН) отримали продукти харчування. І я не став би називати їх за це зрадниками або душевно хворими. Ми маємо розуміти, що ці люди знаходяться в критичних обставинах. І для них це — єдиний спосіб отримати трошки їжі”, - зазначив Тетерук.

Як повідомляв УНІАН, 2 листопада на окупованих територіях Донецької та Луганської областей підтримувані Росією терористичні угрупування організували вибори глав «республік» і депутатів "народних рад" «ЛНР» і «ДНР».

Сьогодні на брифінгу речник РНБО Сергій Лисенко поінформував, що терористи намагалися стимулювати людей до участі у «виборах» продажем дешевих овочів та роздачею так званих «соціальних карток», а також залякували зі зброєю.

Офіційний Київ, ЄС і США засудили проведення «виборів» у «ДНР» і «ЛНР» і не мають наміру визнавати їх підсумки.

Росія ж вважає, що «вибори» в «ДНР» і «ЛНР» 2 листопада відповідають Мінським домовленостям.

Як заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, Росія готова визнати результати «виборів» «народних рад» і глав «ДНР» і «ЛНР», які "будуть важливі з точки зору легітимізації влади".

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52394