Кожен шостий українець виступає за те, аби все лишилось як є, аби не гірше.

Київ. 16 березня. УНІАН. 60% українців вважають, що державі потрібні кардинальні зміни, водночас кожен шостий виступає за те, аби все лишилось як є, аби не гірше.

Про це під час експертного обговорення в агентстві УНІАН на тему: «Соціологічний зріз суспільних настроїв в умовах ускладнення соціально-політичної ситуації в країні» повідомив керівник Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, оприлюднюючи результати соціологічного опитування, проведеного у грудні 2017 року.

Відео дня

«Переважна більшість українців, а саме 60%, вважають, що нашій державі потрібні кардинальні зміни. Нехай би все залишалось як є, аби не гірше, говорить кожен шостий. Приблизно стільки ж кажуть, що краще повернути, як було. Кожен вкладає сюди своє особисте значення. Може, хтось Радянський Союз згадує, а хтось період, скажімо так, домайданний. Але те, що 60% кажуть, що потрібні кардинальні зміни, це є дуже вагомо. При цьому, з одного боку, українці потребують стабільності. Вони це визнають, вони про це говорять, щоб мати впевненість у завтрашньому дні», - сказав він.

Також, за словами Антиповича, опитування показало, що близько чверті респондентів вважають, що через 5 років ситуація у їхніх родинах зміниться на краще. 37% опитаних заявили, що ніяких змін не очікують. Водночас, згідно із дослідженям, погіршення очікують 18% респондентів.

Експерти також зауважують, що сьогодні для українського суспільства реально стоїть питання виживання. А 59% українців вважають напруженою ситуацію в країні.

«Переважна більшість вважає ситуацію у державі або критичною (33%), або напруженою (59%). Фактично мова йде про великий неспокій, який панує в думках наших громадян», - сказав він.

Керівник Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян, коментуючи результати дослідження, зауважив: «Не є нормальним явище, коли 9 із 10 людей в країні вважають ситуацію напруженою… На жаль, ми бачимо, що сьогодні для українського суспільства реально стоїть питання виживання… Особисті проблеми звелись до економічних питань, і багато в чому, я б це пов’язував з тим, що політична еліта звикла відкуповуватись. Політична еліта фактично довела сьогоднішнє суспільство до того, що воно перебуває на етапі задоволення своїх первинних потреб, на які не вистачає коштів».

***Дослідження проведене Соціологічною групою «Рейтинг» методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) у період з 12 по 28 грудня 2017 року. В опитуванні взяли участь 30 тисяч респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності становить не більше 0,6%.

Фото: https://photo.unian.net/ukr/themes/78597