Народні депутати та профільні асоціації закликають Раду ухвалити розроблений депутатами законопроект про збереження відшкодування ПДВ.

Київ. 15 березня. УНІАН. Збитки виробників олійних культур після скасування відшкодування ПДВ при експорті технічних олійних культур - сої, ріпаку та соняшнику - становитимуть близько 10-12 млрд грн щорічно.

Про це заявив народний депутат від фракції «Самопоміч», член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко на прес-конференції в УНІАН.

«В цілому скасування спецрежиму ПДВ створить втрати для аграріїв близько 10-12 млрд грн. І це щорічно, не одноразово», - заявив депутат.

За його словами, поправку №180 закону про внесення змін до Податкового кодексу України, яка передбачає скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті технічних олійних культур, було прийнято незаконно.

«Це було прийнято без обговорень, без дискусій, не кажучи вже про те, що ця поправка не розглядалася профільними асоціаціями. Коли вносилася ця поправка, було порушено всі норми регламенту роботи в комітеті і в парламенті, порушено Угоду про асоціацію з Європейським Союзом», - зазначив Мірошниченко.

Присутній на прес-конференції заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов повідомив, що, на думку ініціаторів і прихильників скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, таке рішення сприятиме будівництву нових переробних підприємств і повнішому забезпеченню олійною сировиною українських переробних підприємств.

Однак, за його словами, згідно з офіційними даними, потужностей з переробки сої в Україні зараз більше, ніж ми виробляємо сої. «Будувати нічого не треба, вже все побудовано. І з огляду на, що в Радянському Союзі переробки сої не було, всі ці потужності нові - їх модернізувати не потрібно», - додав він.

Соколов зазначив, що аналогічна ситуація відбувається і з іншими технічними олійними культурами.

Експерт заявив, що зацікавлені в прийнятті поправки про скасування ПДВ великі агрохолдинги - власники найбільших потужностей з переробки олійних. «Насамперед це компанія Kernel, якій належить 34% всіх потужностей країни. Також це такі компанії, як «Бунге Україна» (12%), ViOil (10%), «Миронівський хлібопродукт» (10%) та інші», - сказав він.

Проти скасування відшкодування ПДВ, за словами експерта, виступили всі аграрні асоціації, великі сільгоспвиробники і трейдери («Астарта», UkrLandFarming, HarvEast, Agricom), Американська торгова палата в Україні та члени профільного комітету Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, який також був присутній на прес-конференції, закликав Раду винести на розгляд розроблений депутатами законопроект №7403-2, яким пропонується зберегти експортне відшкодування ПДВ для олійних.

«Ми зробимо все можливе, що в рамках закону і в рамках Конституції, для того щоб цей закон з'явився в порядку денному Верховної Ради і в підсумку був проголосований», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН 7 грудня 2017 року Верховна Рада проголосувала за скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої, ріпаку та соняшнику) з 1 березня 2018 року, що обурило українських фермерів.

На думку найбільших аграрних асоціацій, відповідна ініціатива була запропонована в інтересах великих олігархічних компаній, які володіють більшістю олійноекстракційних заводів, оскільки виробники олійних будуть змушені знижувати закупівельні ціни на ці культури, а переробники зможуть закуповувати їх за заниженою ціною.

На знак протесту проти прийнятого парламентом рішення про скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних українські аграрії 18 грудня перекрили автомагістралі в Черкаській, Рівненській і Хмельницькій областях.

Того ж дня Адміністрація президента України повідомила, що глава держави поділяє стурбованість аграріїв через скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних. Прес-служба Адміністрації президента зазначила, що таке рішення парламенту суперечило міжнародним зобов'язанням України, які наша країна взяла на себе при вступі до Світової організації торгівлі і підписанні Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України відтермінувала запровадження норми, яка передбачає скасування бюджетного відшкодування податку на додану вартість при експорті ріпаку, до 1 січня 2020 року, при експорті сої - до 1 вересня 2018 року.

Сьогодні, 15 березня аграрії перекрили головні автомагістралі країни в 9 областях на знак протесту проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних.

Наступне перекриття доріг аграрії планують на 20 березня. Точний час і точки перекриття доріг вони мають намір повідомити в п'ятницю, 16 березня.