У зв'язку з діями шахраїв підприємства змушені були згорнути інвестиційні плани.

Київ. 12 березня. УНІАН. Сотні українських компаній зіткнулися з вимаганням з боку шахрайських «благодійних» організацій, коли від бізнесу вимагають грошей під загрозою дискредитації на зовнішніх ринках.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат України Іван Мірошниченко.

«Вони атакують репутаційно потужні компанії, яким є що втрачати. Я можу з упевненістю заявити, що таких компаній сотні... Але, як правило, компанії, які мають світову репутацію, не хочуть сидіти перед журналістами або йти в суди», - сказав депутат.

Він зазначив, що організатори «благодійного» фонду з метою заробити гроші пишуть листи у різні міжнародні інстанції зі звинуваченнями на адресу бізнесу, який чесно працює в Україні.

«Організаторам цього фонду все одно, куди писати листи, а заробити вони можуть нормально...», - сказав Мірошниченко.

Він зазначив, що, крім репутаційних втрат бізнесу, репутацію втрачає і держава.

«Держава втрачає зараз дуже багато, і мене дуже дивує, що навіть при тому, що ця ситуація перебуває на піку уваги і прем'єр-міністра, і комісії депутатів, нічого не вирішується. Ми всі знаємо, що коли правоохоронним структурам треба щось вирішити - вони це можуть зробити за 24 години, знайти аргументи, закони, норми. Тут більше року третирують сотні підприємств, і ніхто нічого не робить», - сказав депутат.

Присутня на прес-конференції керівник громадської організації «Бізнес-Варта» Ольга Матвєєва зазначила, що депутати, з якими організація співпрацює, писали депутатські запити в різні організації, але чітких відповідей отримано не було.

«Направили понад десять звернень, на деякі з них ми вже отримали відповіді. Зазвичай це проміжні відповіді, які не дають розуміння ситуації», - сказала вона.

За словами представника компанії «Дельта Вілмар СНД» Владислава Талаха, компанія, яку він представляє, стала однією з жертв так званого благодійного фонду «Міжнародні антикорупційні суди».

«У 2016 році ми заявили про готовність інвестувати 150 млн доларів у будівництво заводу з переробки сої, будівництво терміналу і причалу в порту «Южний» і відразу ж отримали листа від цієї організації з пропозицією допомогти нам у вирішенні наших проблем з ДФС (Державною фіскальною службою - УНІАН). Ми не відреагували на цього листа і відразу відчули увагу з боку цієї організації у вигляді листів до Адміністрації президента і Кабмін, в яких вони називали нас шахраями, контрабандистами», - зазначив Талах.

За його словами, компанія не реагувала на ці листи, й організація пішла далі і почала листування з держорганами Сінгапуру, Індонезії.

«Останньою краплею стало, коли вони почали звертатися в Сінгапурську фондову біржу, де котируються акції нашої компанії, в материнську компанію, звинувачуючи менеджмент у контрабанді і схемах з відмивання грошей. Тоді було прийнято рішення йти в суд і відстоювати репутацію», - сказав Талах.

За його словами, суд першої інстанції ухвалив рішення не на користь компанії, він не побачив репутаційних ризиків і заяв ствердного характеру в листах цієї організації.

«Зараз під питанням продовження інвестиційної діяльності компанії в Україні, акціонери вимагають від нас вирішити це питання по суті», - зазначив Талах.

За словами представника компанії, «Дельта Вілмар СНД» з 2004 року присутня в Україні та інвестувала понад 250 млн доларів.

«Якщо «Вілмар Інтернешнл» прийме рішення не йти в Україну, це для економіки України означає нестворення 200 робочих місць, щорічні втрати тільки портових зборів від 4 до 6 млн дол. на рік, недоотриманий ВПП на рівні 30 млн дол. на рік», - сказав він.

Своєю чергою адвокат ТОВ «Дельта Вілмар СНД» Ігор Кириленко зазначив, що в господарському суді у справі компанії відбулося 3 засідання і суд повністю відмовив у задоволенні вимог компанії.

«Суд повністю відмовив у задоволенні судових вимог компанії... Суть рішення - немає доказів, немає репутаційних втрат... Після цього було подано апеляційну скаргу», - сказав адвокат.

За його словами, розгляд апеляційної скарги проходитиме 14 березня в Апеляційному господарському суді Києва.

«Я прошу суд повністю скасувати рішення суду першої інстанції, а також прошу суд визнати недостовірними і такими, що порушують репутаційні права певні висловлювання, що діяльність компанії має корупційний характер та інші», - сказав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 6 грудня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції і Міністерству внутрішніх справ розібратися з новим видом вимагання щодо експортерів, коли від бізнесу вимагають сплати коштів під загрозою дискредитації на зовнішніх ринках.