Очільник установи заявляє про непрозорість у діяльності керівництва Мінмолодьспорту.

Київ. 6 березня. УНІАН. Начальник державної установи «Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів «Укрспортзабезпечення» Тарас Сириця заявляє про тиск на установу і просить президента та прем’єра втрутитися в ситуацію.

Про це він заявив під час прес-конференції в УНІАН.

«Державні інтереси в особі «Укрспортзабезпечення» і в особі українського спорту зазнають нападу з боку, як це не парадоксально, але найвищого керівництва Міністерства молоді і спорту. Такі речі відбуваються тоді, коли присутній конфлікт інтересів. Конфлікт інтересів зазвичай буває, коли чиновники презентують свій власний інтерес як державний», - констатував Сириця.

Він зазначив, що у жовтні 2015 року його було призначено керівником цієї установи, і «майже відразу ж по призначенню мені почали надходити якісь не зовсім коректні, м’яко кажучи, доручення від вищого керівництва Мінмолодьспорту, зокрема, від першого заступника Ігоря Гоцула».

За словами Сириці, в кінці 2015 року здійснювалася закупівля легкоатлетичного обладнання.

«Саме тоді в тендері отримала перемогу якась зі структур, як пізніше я зрозумів, пов’язаних саме з першим заступником та його бізнесом: чи то товариство «Ярун», чи то всім відома «Віва Атлетика», засновником якої є Федерація легкої атлетики України, а головою федерації – Ігор Гоцул. Все було б нічого, якби перший заступник не запросив мене на приватну розмову і не почав переконувати, що необхідно прийняти обладнання, яке було у вжитку, як нове», - сказав директор «Укрспортзабезпечення».

Начальник установи зауважив, що відмовив у цьому і відтоді між посадовцями почалися непорозуміння.

«На сьогоднішній день ситуація стала патовою, тому що одна із закупівель, яку виграла, знову ж таки, «Віва Атлетика», послугувала сьогодні практично блокуванню можливості «Укрспортзабезпеченню», яке представляє державу, здійснювати захист в суді», - наголосив Сириця.

Він пояснив, що його організацією за результатами процедур закупівлі із ТОВ «Атлетика Віва» було укладено договір про закупівлю товарів від 1 серпня 2017 року, відповідно до якого ця компанія мала поставити спортивне обладнання вартістю понад 3,5 млн грн.

Водночас, обладнання двічі було поставлене у неналежній комплектації і «Укрспортзабезпечення» відмовилося від прийняття товару, договір поставки було розірвано в односторонньому порядку.

ТОВ «Атлетика Віва» подало до суду і рішенням Господарського суду Києва від 14 грудня їхній позов було частково задоволено. Зокрема, позивачу було відмовлено у задоволенні вимог щодо визнання недійсним розірвання договору поставки, проте, задоволено вимогу щодо стягнення заборгованості з «Укрспортзабезпечення» в розмірі 3 млн 540 тис. грн.

Своєю чергою, установа звернулася до суду з апеляційною скаргою. Проте, у її розгляді було відмовлено через відсутність підтвердження сплати судового збору, адже міністерством, зазначив Сириця, не було перерозподілено кошти «Укрспортзабезпечення» для сплати судового збору.

«Це навмисне блокування функцій управління на користь, практично, структури, фірми, товариства з обмеженою відповідальністю, яке контролює Ігор Гоцул», - вважає Сириця і додає, що керівництво міністерства натякало йому на звільнення та винесення догани.

Так, начальник установи підготував звернення на ім’я президента України та прем’єр-міністра України, в якому описує всю ситуацію і, зокрема, заявляє про тиск на нього з боку державного секретаря міністерства. Направити своє звернення Сириця планує вже сьогодні.

«Державний секретар 11 січня 2018 року вимагав доповісти йому особисто щодо подальших кроків управління «Укрспортзабезпечення» в справі позову ТОВ «Атлетика Віва». Згодом з’ясувалося, що зміст розмови чомусь став відомим представникам ТОВ «Атлетика Віва», - йдеться у тексті.

Серед іншого, у зверненні Сириця заявляє, зокрема, і про тиск на нього та його установу щодо передачі держмайна у розпорядження спортивних федерацій та приватних структур; ігнорування потреб державних баз олімпійської підготовки; низку інших порушень.

«За таких обставин, коли чиновники Мінмолодьспорту найвищого ранку блокують можливість захисту інтересів держави та вітчизняного спорту та користь власних, у тому числі, і комерційних інтересів, здійснюють систематичний тиск та вдаються до правового свавілля, не залишається нічого іншого, як апелювати до громадськості та найвищого керівництва держави», - наголошується у зверненні.

Так, Сириця просить президента та прем’єра «дати належну оцінку діяльності таких чиновників та вжити заходів для захисту інтересів держави, припинення протиправного тиску на посадових осіб управління «Укрспортзабезпечення», спортсменів та тренерів».

*** «Укрспортзабезпечення» є державною установою сфери управління Мінмолодьспорту, яка здійснює фінансове та матеріальне забезпечення спортивних заходів, забезпечує діяльність штатних збірних команд з олімпійських та не олімпійських видів спорту і здійснює придбання спортивного обладнання та інвентарю.