Національна спілка театральних діячів оголосила про 6 номінацій премії GRA.

Київ. 6 березня. УНІАН. Національна спілка театральних діячів України оголосила про проведення у цьому році Першого Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» («GRA»).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова НСТДУ та співдиректор Фестивалю-премії, народний артист України Богдан Струтинський.

Відео дня

Він підкреслив, що взяти участь у Премії зможуть всі без виключення професійні театри України.

Струтинський зазначив, що головна мета цього заходу - об’єднати всі театри України і презентувати їхні найкращі здобутки спочатку Україні, а потім міжнародній спільноті, а також популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища.

Він повідомив про шість номінацій премії.

«Ми будемо презентувати такі номінації: за найкращу драматичну виставу, найкращу виставу для дітей, кращу музичну виставу, найкращу хореографічну або балетну виставу, кращу виставу камерної сцени, найкращу пошуково-експериментальну виставу на перетині театральних і мистецьких жанрів», - сказав Струтинський.

Як повідомлялось, фестиваль «ГРА» пройшов офіційну реєстрацію і планується здійснити реєстрацію авторських прав проекту. Визначено, що проводитиметься він на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року і буде розрахований на участь професійних театральних колективів різних форм власності (державні, комунальні, приватні тощо).

За словами керівника напрямку експертно-аналітичної діяльності НСТДУ Ганни Веселовської, премія за кращу виставу у тій чи іншій номінації буде грошовою – це буде грант на нові театральні розробки та спектаклі.

Заступник голови НСТДУ, генеральний директор-художній керівник Національної оперети, народний артист України Ростислав Держипільський наголошує, що «ГРА» не має аналогів серед українських культурно-мистецьких заходів, він дістав підтримку владних структур, зокрема, Міністерства культури.

«Така премія давно мала бути і є так само дуже важливою для України, для української нації, як і економічні показники, газові та багато інших. Бо без культурної складової, освітньої, без духовної складової не буде сильної держави. І вважаю, що ця національна театральна премія має стати дуже важливою складовою у подальшій розбудові української культури і не тільки театральної. Я переконаний в тому, що ця премія закрутить маховик загалом театрального життя в Україні», - підкреслив Держипільський.

Він висловив переконання, що не тільки у столиці, а й у інших регіонах України відбуваються дуже цікаві театральні процеси.

«І ця премія повинна їх максимально зачепити і показати Україні, а в результаті - і Європі чудових режисерів, які є не тільки в Києві, чудових акторів, сценографів, музикантів, хореографів, художників і т.п.», - сказав він.

Заключний етап фестивалю з оголошенням переможців відбудеться у Києві орієнтовно у листопаді. Заявки на участь у ньому розпочнуть приймати з 15 березня.

Театрознавець, кандидат мистецтвознавства Анна Липківська повідомила, що зараз експертне журі премії розглядатиме заявки театрів по прем’єрних спектаклях 2017 року, тобто які вийшли за період з 1 січня по 31 грудня минулого року.

«Спочатку експертна рада розглядатиме відео з вистав, які отримає з заявками театрів, в результаті чого формується long-лист до 5 претендентів в кожній номінації. Це перший етап премії. На другому етапі – члени експертної ради наживо переглядають ці вистави у регіонах і формується short-лист – це 12 вистав (по дві вистави у кожній номінації). Власне, ці вистави і складатимуть програму фестивалю останнього етапу. І на базі цього етапу вже міжнародне журі, куди не входять члени нашої експертної ради, обере переможців», - пояснила Липківська.

Вона переконана, що премія має стати дуже потужним заходом для реклами, для промоуції найкращих вистав України.

«Думаю, дуже престижно буде для театру потрапити і в long -лист, тому що театр, який каже, що у нас одна з 5-ти найкращих вистав в Україні у нашому жанрі – він може на цьому робити свою промоуцію», - наголосила театрознавець.