У 2018 році стартує масштабна благодійна програма «Подушка добра».

Київ. 5 березня. УНІАН. В Україні у 2018 році стартує масштабна благодійна програма «Подушка добра», спрямована на створення сучасних соціально-реабілітаційних і паліативних центрів зі своєю інфраструктурою і технологічними інноваціями з адаптації і розвитку дітей-сиріт, а також дітей з особливими потребами.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомили засновник благодійної  програми "Подушка добра" Анна-Вікторія Воронцова та  президент International Diplomatic council in Ukraine, співзасновник благодійної програми «Подушка добра» Вікторія Ліснича.

«Згідно з новою президентською програмою, замість звичайних сиротинців з’являться дитячі будинки сімейного типу. Але на етапі реформування як ніколи гостро відчувається потреба в додаткових ресурсах, введенні нових корекційних програм та методів, в навчанні спеціалістів, батьків-вихователів сімейних дитбудинків і батьків дітей з особливими потребами та багато іншого. І саме ці завдання ми можемо вирішити завдяки «Подушці добра», - заявили  співзасновники благодійної програми.

«Головне наше завдання - створити сучасні соціально-реабілітаційні і паліативні центри зі своєю інфраструктурою і технологічними інноваціями, які базуватимуться на досвіді кращих європейських систем з адаптації і розвитку дітей-сиріт, дітей з особливими потребами (ДЦП, порушеннях аутистичного спектру, дефіциті уваги та гіперактивності). Перший такий центр з’явиться на базі Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко», де виховується 216 дітей, із них 54 – з інвалідністю», - розповіла Анна-Вікторія Воронцова.

За її словами, працівники закладу вже мають багатий досвід комплексної реабілітаційної допомоги. Вона також підкреслила, що в рамках благодійної програми планується низка заходів в усіх регіонах України, яка допоможе створити нову традицію та згуртувати громади, керівників областей, регіони та міста заради великої мети: подарувати сімейне тепло кожній сироті.

«Першою регіональною ластівкою цієї глобальної соціальної акції став «Макарів-FEST». Його провела Queen of VOAA Universe, «Місіс Земля -2017» Ірина Рибачук з метою збору коштів на покупку багатофункціонального ліжка для пологів для міської лікарні смт Макарів. До цього, якщо виникав ризик для здоров'я породіллі і немовляти, доводилося перевозити жінку в Київ. Фестиваль підтримали городяни та благодійний фонд «MANUS DEI», який купив таке ліжко, і воно вже встановлено в Макарівській лікарні», - пояснила також Воронцова.

Як підкреслила зі свого боку Вікторія Ліснича, дана програма націлена на те, щоб у дітей з’явилися батьки.

«Це найголовніше. Це, те, щоб діти, яких ми бачили, спілкувалися з ними, отримають повноцінну сім’ю. Але в цей момент з’являється складний адаптаційний період, тому що дитина не вміє жити поза дитбудинком, вона не розуміє, як пройти процес соціалізації», - зазначила вона.

Директор Департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов наголосив на необхідності прагнути, щоб кількість таких дітей в інтернатах зменшилася.

«Що треба зробити для того, щоб в цих будинках було менше дітей? Треба надати такий спектр послуг людям, щоб у них не було необхідності передавати дитину в дитячий будинок. Тобто, треба відкрити відділення денного перебування, будинки підтриманого проживання, спеціалізовані інклюзивні дитячі садочки та школи, а також професійно-технічне навчання... Ці завдання можуть бути вирішені тільки за умови широкої підтримки цього проекту з боку громадськості», - підкреслив Крикунов.

Фото круглого стола:https://photo.unian.net/ukr/themes/78397