Директор Агентства моделювання ситуацій розцінює дії "Газпрому" як намагання затягнути процес з невиплатою "Нафтогазу" 4,63 млрд доларів.

Київ. 5 березня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що через рішення Стокгольмського арбітражу, відповідно до якого російського газового монополіста "Газпром" було зобов’язано виплатити національному нафтогазовому холдингу "Нафтогаз" 4,63 млрд доларів, між обома компаніями фактично розпочалася газова війна.

Про він заявив на прес-конференції в УНІАН «Індекс модельованої політичної активності на березень 2018-го: практично офіційний початок передвиборчого року».

Відео дня

Бала розповів про події, які будуть знаковими у березні з огляду на активність основних політиків або політичних партій, які вони представляють.

Зокрема, експерт звернув увагу на останні події, пов’язані з відносинами національного нафтогазового холдингу “Нафтогазу” і російського газового монополіста “Газпрому”.

“Ми вже зараз є свідками того, як фактично почалася війна між “Газпромом” і “Нафтогазом”. Мова безумовно йде про розрив всіх угод, що анонсував “Газпром”. Він не хоче виконувати рішення Стокгольмського арбітражного суду, і в такий спосіб затягнути процес. І деякі експерти вже заявляють, що це може (тривати) два-три роки, і ніяких виплат в принципі не буде”.

На його переконання, “навколо цього питання дуже багато буде якихось звинувачень чи виправдань з різних боків наших політиків”. Також, він вважає, що це питання буде активно обговорюватися в інформаційному просторі.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький переконаний, що президент України буде активно використовувати в своїй публічній діяльності факт програшу “Газпрому” у Стокгольмському арбітражному суді, згідно з рішенням якого російського газового монополіста було зобов’язано виплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд доларів.

“З потеплінням (погоди - УНІАН), інформаційна діяльність в рамках того, що “Газпром” скажімо так програв - я не кажу навіть не про суто психологічний і економічний тиск, який він намагається останнім часом зробити - це так чи інакше буде використовувати президент у своїй публічній діяльності”, - сказав Голобуцький.

Окремо експерти відзначили ще одним важливим зовнішнім фактором вибори президента Російської Федерації, які відбудуться 18 березня.

“І безумовно, йдеться не про вибори Путіна, а про те, як будуть голосувати в Криму. І тут все залежить від того, яку позицію будуть займати саме в контексті незаконності голосування в Криму, тобто делегітимізації цього виборчого процесу. Якщо наші політики, скажімо, добре підготуються, вони можуть достатньо серйозно в цьому сенсі попсувати нерви на міжнародній арені росіянам, і в першу чергу, безумовно Путіну”, - сказав Бала.

Також він вважає, що дуже важко впливати на людей в Криму, які отримали російські паспорти.

“Мова йде про чисто юридичні аспекти, і це в принципі має стати ще черговим дратівливим моментом, і з точки зору тримати в фокусі саме питання Криму і його незаконної анексії саме на міжнародній арені. Тобто, українська влада має це дуже добре використати, і фактично я сподіваюся, що буде цілий ряд заяв іноземних керівників та інших країн, які будуть заявляти, що вони не визнають вибори, які відбулися в Криму”, - додав експерт.